“Mereka sepatutnya ke sekolah esok”-Luah Hati Ibu Kepada Tiga Beradik Yang Ditelan 0mbak Di Tebing Pantai

DUNGUN:  tetapi ketiga-tiga anak kami telah ‘pergi’ sekelip mata.”

Demikian luah Zawawi Abd Wahab, 42, yang berdepan dengan insiden menyedihkan pada akhir 2018 apabila kesemua tiga anaknya Nurain Fatma Zawawi, 10, Nurain Sofia, 8, dan Nurain Sasabila, 6, ditemukan l3mas pagi tadi di Pantai Sura Tengah di sini.

“Kali terakhir saya menatap wajah anak-anak kesayangan itu pada pagi semalam (Ahad) selepas menghantar mereka mengambil buku teks di Sekolah Kebangsaan Perol, Kelantan,” katanya.

Zawawi berkata beliau menerima perkhabaran sedih itu menerusi panggilan telefon daripada anggota keluarganya pada kira-kira pukul 7 malam hari yang sama dan bergegas ke tempat kejadian bersama isterinya, Nur Syahida Abdullah, 36.

Mereka sekeluarga baru sahaja pulang daripada bercuti di Hatyai, Thailand Sabtu lalu sebelum ketiga-tiga anaknya itu mengikut ibu saudara mereka, Suriani Abdullah, 41, serta beberapa anggota keluarga lain bercuti di Dungun.

Jen4zah tiga beradik yang lem4s di Pantai Sura Tengah, Nurain Salsabila Zawawi, 6, Nurain Sofia, 8, dan Nurain Fatma, 10, dibawa ke kampung halaman nenek mereka di Rantau Panjang, Kelantan untuk dikebu mikan hari ini. – BERNAMA

“Saya serta isteri tidak turut serta kerana kepenatan dan menguruskan beberapa urusan kerja serta persekolahan anak-anak memandangkan sesi persekolahan Pantai Timur bakal bermula esok. Semua kelengkapan persekolahan telah disiapkan.

“Tak dapat digambarkan betapa hancur dan luluhnya perasaan kami apabila semua anak ‘pergi’ sekali gus,” katanya dalam keadaan sugul ketika ditemui pemberita di Hospital Dungun,” katanya.

Suasana sedih dan pilu itu bukan sahaja menyelubungi anggota keluarga tetapi juga pihak media yang turut sama berada di situ terutama apabila melihat ibu kanak-kanak terbabit dalam keadaan tidak bermaya dan terpaksa dipapah oleh keluarga.

Dalam kejadian pada kira-kira pukul 6.40 petang semalam, ketiga-tiga mangsa yang berasal dari Kampung Peringat, Kelantan diha nyutkan setelah dipukul om bak besar ketika bermain di pesisir pantai.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Dungun, Supt Baharudin Abdullah berkata, ma yat Nurain Sofia ditemukan pada pukul 7.48 pagi lima kilometer dari lokasi kejadian manakala adiknya Nurain Sasabila dijumpai kira-kira pukul 9.40 pagi, satu kilometer dari tempat kejadian.

Ma yat kakak mereka, Nurain Fatma dijumpai oleh orang awam terdampar di pesisir pantai pada kira-kira 11.03 pagi, lebih kurang lima kilometer dari lokasi kejadian.

“Jena zah tiga beradik berkenaan dibawa ke Bilik Forensik Hospital Dungun untuk siasatan lanjut dan akan dibawa pulang untuk dikebu mikan di kampung nenek sebelah ibu mereka di Rantau Panjang, Kelantan,” katanya.

Operasi mencari dan menyelamat (SAR) di Pantai Sura Tengah itu dijalankan oleh 73 anggota termasuk Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM).

Sumber– Bernama

Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Itulah keadaan yang menimpa keluarga tiga beradik yang dilaporkan ma ti le mas petang semalam.

Menurut Astro AWANI, dalam kejadian yang berlaku jam 6.40 petang Ahad, tiga beradik ini dilaporkan le mas lepas ditelan ombak besar di Pantai Sura, Dungun, Terengganu.

Ma yat terakhir ditemui kurang daripada masa 24 jam


Ma yat pertama iaitu Nurain Sofia Zawawi, 8, ditemui terapung kira-kira 5 km daripada lokasi mangsa dilaporkan hilang sekitar jam 7.38 pagi. Manakala ma yat kedua, Nurain Salsabila Zawawi, 6, dijumpai pada 9.20 pagi dan ma yat terakhir, Nurain Fatma, 10, pula ditemui jam 11.05 pagi tadi.

Menurut Timbalan Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Terengganu, Sharikan Bustaman, kesemua man gsa berjaya ditemui dalam tempoh kurang 24 jam. Dungun ini katanya ialah kawasan popular untuk bermandi-manda serta memang kerap berlaku kejadian ma ti lemas di sini. Allahu….

“Biarpun sedih, saya kena terima ketentuan ini dengan tabah”

Kejadian yang menimpa 3 beradik telah membuatkan ibu anak-anak tersebut, Nursyahida Abdullah begitu terkesan hingga hampir pengsan, namun berjaya dipapah suaminya Zawawi Wahab selepas menerima berita kejadian.

Menurut Zawawi, dia menerima berita mengenai kehilangan anak-anaknya tu dalam jam 7 malam semalam.


“Biarpun sedih, saya kena terima ketentuan ini dengan tabah. Insya-Allah anak-anak saya itu akan mendoakan untuk bertemu dengan kami di syurga.

“Saya dan isteri, Nur Syahida Abdullah, 35, sangat terkejut menerima berita sedih yang menimpa anak kami dan saya tidak putus berdoa supaya mereka ditemui selamat.

“Kali terakhir saya menemui mereka bertiga pada pagi kejadian ketika saya membawa mereka membeli buku pelajaran,” katanya.

Baru pulang bercuti di Hatyai, tak sangka semua ‘pergi’ serentak

Kata Zawawi lagi, dia telah mengizinkan anak-anak untuk ikut ibu saudara dan beberapa ahli keluarga lain untuk bercuti di Dungun lepas dijemput kawan yang berada di sana. Mereka pulak tak join trip tersebut sebab penat selesai uruskan hal persekolahan anak-anak.Pun begitu, lepas terima berita sedih tersebut, dia dan isteri terus bergegas ke Dungun dan tiba dalam jam 1 pagi.

“Ketika itu luluh hati saya dan isteri apabila mengenangkan kesemua anak saya pergi mening galkan kami sekaligus dalam sekelip mata.

“Alhamdulillah kesemua anak saya telah dijumpai dan biarpun tidak bernyawa sekurang-kurangnya saya dapat melihat mereka semua,” luah Zawawi.

Sumber: Astro AWANI

Add Comment