Kesan Jika Memeluk Bayi Lelaki Ketika Masih Kecil Lagi

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Ketika anak lelaki kecil, ibu bapa menganggap mereka sama saja dengan anak perempuan. Cuma apabila mereka semakin membesar, secara semulajadinya mungkin anak perempuan nampak lebih manja dan suka dipeluk.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Tapi sebenarnya, tidak kiralah anak itu perempuan atau lelaki, mereka tetap memerlukan perhatian dan p3lukan daripada ibu bapa.

Bukan itu saja, terdapat beberapa pendapat dan kajian yang mendapati bahawa ada sebab mengapa anak lelaki perlu kerap dip3luk, sekalipun ada antara mereka dah mula ada perasaan malu apabila ibu bapa berbuat demikian.

Ketika anak lelaki masih bayi, kita selalu m3meluk mereka.

Bayi lelaki atau bayi perempuan sama saja bagi kita.

Apabila anak lelaki membesar sebagai kanak-kanak, kita m3meluk mereka apabila pulang dari kerja kerana masing-masing rindu lama tidak berjumpa.

Kita peluk mereka apabila melayan kecomelan mereka. Kita peluk mereka apabila kita bergembira dan bermain bersama mereka. Kita p3luk mereka jika menangis. Kita p3luk mereka sebelum tidur kerana sayu hendak b3rpisah buat sementara.

Ayah Dan Ibu, Teruskanlah M3meluk Anak Lelaki Apabila Mereka Meningkat Remaja Kerana Kajian* Mendapati Anak Lelaki Perlu Dip3luk Dua Hingga Tiga Kali Lebih Kerap Berbanding Anak Perempuan Untuk Menghasilkan Paras Hormon Oxytoxin Yang Sama. Hormon Inilah Yang Akan Mengeratkan Lagi Perhubungan Antara Ibubapa Dan Anak.

Jika mereka merasa segan untuk dip3luk di khalayak ramai, peluklah mereka sebelum meninggalkan rumah. Tetapi jika mereka biasa dengan p3lukan yang tidak putus dari kecil, mereka tidak akan terkesan dengan senyuman sinis rakan.

“Boys need two things that we tend to forget about when we focus only on their physical abilities and their higher activity levels: They need more touch and more conversation.” – Michael Thompson PhD., ‘Raising Cain’.

Sumber :Noor Afida Abu Bakar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *