Dengan Jarum, Anda mampu menyelamatkan nyawa keluarga kita yang terkena stroke.

Dengan Jarum, Anda mampu menyelamatkan nyawa keluarga kita yang terkena stroke.

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Sebab, jika anda panik, justru akan memburukkan lagi stroke yang dialaminya. Jaram mampu menyelamatkan nyawa keluarga yang mengalami stroke

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Ada 1st aid (langkah pertama) dijamin sangat berkesan. Cara ini sudah diperkenalkan secara meluas, agar menjadi pertimbangan masyarakat sebagai alternatif pertolongan pertama bagi orang yang terkena stro ke.

Cara ini merupakan kaedah penyembuhan melalui “Pelepasan Daa rah”. Tujuannya untuk menolong si pesa kit agar stro ke itu tidak ‘fatal’. Bahkan dipastikan hampir tidak ada kesan sampingan.

Perlu diketahui, orang yang terkena stro ke, pembuluh darah di bahagian otak lambat laun akan menuju ke proses perpecahan. Bila menghadapi keadaan demikian, jangan panik … jangan sekali panik.

Dimana pun pesa kit berada (bilik mandi, bilik tidur, atau ruang tamu), jangan dipindahkan terburu-buru. Kerana bila dipindahkan, akan mempercepatkan proses pecahnya pembuluh daa rah itu.

Di tempat kejadian itu, alihkan si pesa kit supaya dalam posisi duduk, agar dia tidak terjatuh lagi.

Setelah berada dalam posisi duduk, kini tiba masanya untuk melepaskan da rah.

Jika di rumah ada jarum suntik, itu lah paling baik. Kalau tidak ada, pakailah jarum jahit atau jarum pentol. Sebelum itu, jarum sepatutnya disterilkan dengan dibakar api sejenak.

Kemudian tusuklah kesepuluh hujung jari kedua tangan agar berda rah. Bila da rah tidak keluar, boleh dipicit atau diurut, hingga kesepuluh jari itu menitiskan darah (setiap jari setitis).

Beberapa minit kemudian, si pesa kit dengan sendirinya akan sedar kembali.

Bila mulutnya sum bing atau condong, tariklah telinganya sampai merah. Di bahagian daun telinganya juga harus diti kam dua tusukan jarum, sehingga masing-masing telinga menitis dua titisan darah.

Beberapa minit kemudian mulutnya akan kembali normal.

Setelah semuanya dirasakan normal, tanpa gejala lain, barulah si pesa kit dihantar ke tempat rawatan. Insya Allah masa krisis sudah boleh ditangani.

Jika anda terburu-buru mengangkut mangsa dengan ambulans, maka sepanjang jalan akan terjadi goncangan/gegaran. Sesampainya ke rumah sakit, hampir semua saluran darahnya akan pecah, dan akan berlaku penda rahan yang teruk di dalam otaknya.

Jika itu berlaku, mangsa sukar untuk diselamatkan oleh rawatan perubatan, ada mujizat pun sukar untuk mempertahankan nyawanya.

Umumnya, reaksi daripada ahli keluarga atau masyarakat ialah akan terburu-buru membawa pesa kit stro ke ke hospital untuk rawatan. Padahal, kejutan sepanjang jalan akan mempercepatkan pecahnya pembuluh da rah. Banyak pesa kit yang mengalami kerosakan fatal di bahagian pembuluh da rahnya.

Maka, penda rahan otak menduduki tempat kedua dalam ranking punca kemaa tian. Mungkin ada yang bernasib baik kerana tidak fatal. Tetapi yang lum puh seumur hidup merupakan suatu kerugian besar bagi si mangsa, keluarga, dan masyarakat.

Sememangnya pendarahan otak sungguh meng erikan.

Andai kita dapat mengingati cara pelepasan da rah ini, maka itu dapat memberi pertolongan pertama. Oleh itu, dengan pantas dapat menolong si pesa kit, supaya tidak berlaku kemaa tian.

Doa Supaya terhindar dari Angin Ah mar dan Penyakit Kro nik :

اللهم إني أعوذبك من الريح الأحمر والدم الأسود والداء الأكبر

Allahumma inni a’uzubika minarrihil ahmar, waddamil aswad, waddail akbar…

Artinya :

Ya Allah Tuhanku lindungi aku dari angin merah dan lindungi aku dari darah hitam (stroke) dan dari penyakit berat.

Semoga bermanfa’at.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Selamat Beramal.

Rujukan : rootofscience

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *