Masya Allah, Muslimah Norway Rela Tidak Bersalaman Meskipun dengan Putera Raja

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Sebuah insi den berlaku baru – baru ini di Masjid Norway yang menggoncang media Barat. Bakal raja Norway, Crown Prince Haakon melawat Masjid B4er3m yang terselamat daripada sera ngan tem bkan beramai – ramai tempoh hari.

Join Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Beliau kemudian menghulurkan tangan untuk menjabat pelawat Masjid, termasuklah seorang Muslimah. Muslimah tersebut secara sopan menolak, sebaliknya beliau meletakkan tangan di atas dada beliau sebagai simbol penghormatan alternatif.

Putera raja tersebut kemudian menyedari gerak tu buh itu dan kemudian memberikan penghormatan kepada Muslimah lain dengan cara yang sama, iaitu dengan meletakkan tangannya di atas dada! Demikianlah HEBATNYA muslimah di Norway!

Sudah pasti, media an t1–Islam kemudian menjadikan kesalahfahaman budaya yang kecil ini dan menjadikannya suatu serngan besar – besaran ke atas Muslim dan polisi imigrasi. Apatah lagi, pilihan raya akan diadakan dalam masa dua minggu saja lagi.

Berpe lukan sesama lelaki dipandang BUROK dalam budaya Jepun…

Memberi komen tentang peristiwa ini, Dr Waleed Hakeem mengongsikan pengalaman beliau berinteraksi dengan seorang rakan Jepun. Setelah lama tidak berjumpa, Dr Waleed mendepakan tangannya untuk meme luk rakannya itu, sebagaimana dalam budaya Arab.

Lelaki Jepun itu bagaimanapun menolak dengan hormat perbuatan itu kerana dalam budaya beliau, dua lelaki yang menyentuh satu sama lain dipandang bu r0k! Sebagai ganti, beliau menundukkan kepala sebagai tanda hormat. Begitulah budaya masyarakat Jepun.

Dr Waleed pula menjelaskan bahawa dalam agama beliau, umat Islam tidak dibenarkan tunduk kepada sesiapa saja selain Tuhan. Maka beliau menganggukkan kepada sambil meletakkan tangan di dada, iaitu gaya tu buh yang sama yang dilakukan Muslimah ke atas putera raja Norway itu.

“Adakah ada sesiapa yang rasa ters1nggung? Tidak sama sekali! Dua orang dewasa yang matang sentiasa memahami bahawa manusia berbeza – beza, dan mereka miliki budaya yang berlainan menurut kepercayaan dan cara mereka dibesarkan. Hanya orang yang tidak matang yang membesar – besarkan interaksi manusia yang kecil seperti bersalaman!”

“Protokol pertemuan dengan Permaisuri England adalah anda tidak sepatutnya menghulurkan tangan untuk bersalam, walaupun ketika beliau di tempat orang. Muslimah – muslimah kami juga adalah Permaisuri keluarga dan masyarakat, maka kami Muslim melayan mereka sepertinya!”

Walaupun cuba dibu ruk – burukkan oleh media an ti Islam, insiden ini diharapkan agar dapat lebih menyemai kesefahaman terhadap Islam.

Kredit; fakirilmu.com

Add Comment