Suka ‘cas’ telefon ketika tidur. Akhirnya mengundang p4dah, rumah hampir terbkar

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Menjadi kebiasaan ramai antara kita yang caj telefon dan letak berhampiran tilam sebelum tidur. Rupanya tabiat buruk ini boleh memba hayakan diri apabila telefon boleh meletup dan terbakar. Dalam kejadian baru-baru ini, seorang kerani bank mele cur di lengan selepas tersentuh pintarnya yang dipercayai terlebih cas di rumahnya di Seksyen 7, Shah Alam, awal pagi.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Tilam Terba kar
Kejadian jam 4.20 pagi itu hampir menyebabkan keba karan apabila tilamnya mulai terba kar, disyaki kesan suhu tinggi telefon pintar berkenaan.

Nur Filzah Abdul Rahman, 24, berkata telefon pintar yang dicas itu diletak di atas tilam.

“Saya mengecas telefon pintar sebelum tidur dan biasanya saya letakkan di lantai, namun malam itu saya letakkan di atas tilam sebelah kiri saya.

“Saya terjaga kira-kira jam 4.20 pagi apabila berasa panas di belakang badan. Ketika mengiring ke kiri, saya terkuis telefon dan lengan saya terasa pe dih.

“Saya terus menghidupkan suis lampu dan sebaik keadaan terang, baru saya sedari bilik dipenuhi asap dan tilam saya berba ra,” katanya ketika dihubungi.

Filzah berkata, tilam berkenaan disyaki terba kar akibat suhu panas telefon pintarnya. Beliau dan rakan serumah bergegas mengambil sebaldi air dan dicurah ke atas tilam bagi mengelak keba karan sebelum ke hospital untuk mendapatkan rawa tan.

Semoga wanita ini cepat sembuh dan kisah ini menjadi pengajaran buat kita, agar lebih berhati-hati dan tidak meletakkan telefon berhampiran dengan diri ketika tidur dalam jangka masa yang panjang.

Sumber: Bharian & Eja Filzah Via mingguanwanita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *