Selalu Lupa Bawa Buku Teks Walaupun Dipesan Berkali-Kali. Cikgu Tergerak Hati Untuk Check Beg Murid Dan Alangkah Terk3jutnya Dia Melihat Isi Dalamnya

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Kisah sedih yang menyentuh jiwa seorang pelajar tahun satu yang dikongsikan oleh gurunya. Dikala anak-anak lain bahagia bersama keluarga dan mempunyai segala kelengkapan, Ipeng hanya mempunyai satu beg buruk. Berikut adalah kisahnya…

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Nama dia Ipeng, pelajar tahun 1 Bestari, SK Karakit Banggi, Kudat Sabah. Dijaga oleh nenek setelah kema tian emaknya.. Bapanya hilang tanpa khabar berita setelah kema tian isterinya..

Ketika mengajar diminta keluar buku teks tapi Ipeng cakap dia lupa bawak.. Aku maafkan.. Esok diminta perkara yg sama dan dia cakap lupa bawak walhal sudah aku pesan bawak buku hari-hari..

Aku mula rasa mahu marah.. tergerak hatiku mahu cek beg Ipeng nie dan bila aku mahu cek begnya Ya Allah, beg lusuh yang hampir koyak di pakai Ipeng.. hanya 1 buku yang hanya mampu d bawa Ipeng selama 2 hari persekolahnya..

Kalo bawak lebih dari 1 buku kompem akan teruk koyakkan begnya dan tak boleh di pakai lagi.. Ipeng, bila lagi kamu pkai beg nie? tanya ku.. Masa tadika Kemas lagi sir.. Means 2 tahun suda dia pakai beg nie.. Aku cuba menyelami kisahnya.. lagi sedih..

Neneknye dahulu kerja tukang sapu sam pah.. tak lama dibehertikan dan tiada kerja untuk menyara cucu-cucunya.. mula hari persekolahan, Ipeng meminta duit belanja tapi neneknya tiada wang untuk Ipeng..

Ini disebabkan abang Ipeng perlu duit belanja RM2 sehari sekurangnya untuk tambang ke sekolah pergi dan balik tanpa makan..

Syukurlah sekolahku semua murid berhak dapat makan RMT secara percuma tapi naluri seorang budak bila tgk kawan-kawannya membeli, dia pon mahu membeli..

Bila dia sedar dia tiada duit, lepas makan RMT berkeliaran la dia bermain dan berlari sama kawan yang lain sehingga masa rehat tamat supaya perasaan membeli itu tiada..

Aku panggilnya dan hulurkan duit sedikit dan terus ke kantin untuk membeli bersama rakan yang lain.. dia beli kerepok 30sen jep.. Aku tanya kenapa x beli Apollo tu? kan banyak lagi duit tu?

Kerepok nie pon da cukup cikgu, simpan untuk esok lagi katanya..dalam hatiku hanya Allah tahu tapi aku buat cool..

Aku pesan samanya.. Ipeng jangan mintak duit sama nenek lagi ya,jangan mintak nenek belikan beg baru ya.. Nnti kita sama-sama cari beg baru ya Ipeng.

Susulan kisah sedih yang dikongsikan oleh Cikgu Hafiz menjadi vi ral di la man so si al, pihak Sekolah telah mengadakan mesyuarat khas tergempar bagi membincangkan isu #kisahipeng.

Agenda utama mesyuarat adalah untuk melantik Jawatankuasa Khas dan pengaliran wang derma dan sumbangan diagihkan dengan telus.

Menurut Cikgu Hafiz, sebenar nya #kisahipeng adalah salah seorang daripada beratus anak pulau pedalaman yang mempunyai nasib yang sama seperti nya dan beliau akan cuba membantu memperbaiki nasib kanak-kanak tersebut.

Ipeng memilih untuk makan di lantai, bukan sebab kami tiada kantin ya.. kantin ada cuma penuh dan kecik jak.. so murid-murid sini mmg suka dan biasa suda makan begini.. mohon jgn ke cam sekolah saya.. sekolah saya bukan semewah kalian.

Perkongsian dari Abdul Hafiz selaku Cikgu Ipeng.

Sumber : Informasi Trending

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *