Pengalaman seorang doktor – Terowong MRl Umpama Bayangan AZ4B KuB0R

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Kisah terowong MRI dan Claustr0 ph0bic (Klaustrofobik). Sebagai pegawai perubatan, agak biasa memohon, menghantar dan melihat pesa kit melakukan MRI tanpa atau dengan ubat tidur untuk mencari punca atau pengesahan penya k1t. Sekarang giliran aku sendiri merasa pengalaman MRI tanpa ubat tidur…

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Sebelum masuk, aku diberi penerangan oleh juru MRI mengenai proses MRI. Sebagaimana yang dah diketahui,

Akan ada banyak bunyi temba kan semasa imbasan MRI. Tidak boleh banyak bergerak dan tidak boleh menelan air liur terlalu kerap terutama ketika mesin sedang melakukan tem bakan/imbasan.

Sebelum aku ditolak masuk ke dalam terowong MRI, Satu penutup yang berlubang diletak menutupi muka. Mungkin bagi menghalang pergerakan kepala atau melindungi kepala daripada tercede ra. Kemudian juru MRI meletakkan satu bola kecil di tangan kanan dan badan aku diselimutkan sehingga paras leher. Kalau ada apa-apa masalah ketika di dalam terowong mri nanti, genggam sahaja bola tersebut sekuatnya. Pesannya.

Bayangan AZ4B KU B0R…

Semua petugas dan juru MRI keluar daripada bilik tersebut ke ruangan mereka. Tinggal aku sendirian dalam bilik tersebut.

Sunyi sesunyinya. Selepas 2 minit, aku disorong ke dalam terowong mri secara perlahan-lahan… Kepala masuk, rasa okey walaupun sempit, jarak antara mata hidung dengan bumbung mesin MRI sekitar 5-10cm.

Kemudian masuk pula bahagian bahu, terasa bahu, lengan hingga ke siku bergesel dengan dinding mesin MRI.

Sempitnya! Bunyi temba kan mula kedengaran. Macam2 bunyi, ada bunyi panjang, ada bunyi pendek. Ada bunyi mcm pukulan tin, ada bunyi mcm pukulan kayu. Daripada perlahan menjadi semakin bingit dan menya k1tkan.

5 minit pertama, aku okey. 10minit, aku mula rasa nk menelan air liur dan tangan mulai kebas. 15 minit, aku mula sesak nafas, sa k1t dada dan tangan semakin kebas. Nak bergerak tidak boleh kerana ruang yang agak sempit.
20minit, bunyi tem bakan imbasan semakin laju dan semakin kuat, dada aku semakin ketat, aku semakin gelisah, aku le mas dan semakin se sak na fas. Aku mula mengalami h1per ventilasi.

Berkali2 aku mera mas bola yang diletakkan di tangan tadi. Ingin meronta tapi tidak boleh sebab ruang mesin MRI terlalu sempit untuk aku berbuat demikian. Dada semakin ketat. Ya Allah, aku tidak tahan… Adakah seperti ini himpitan ku b0r mu nanti?

Aku tidak tahan. Ingin menjer1t, tapi suara ibarat tersekat di kerongkong. Le mas. Se sak nafas. Sa k1t dada.

Bagai mahu dise rang pa n1k (pan1c at tack) Makin kuat aku mera mas bola yang dipegang. MRI dihentikan, aku ditarik keluar. Aku sesak nafas, hampir tercungap-cungap aku mengalami hiper ventilasi.

Setelah ditenangkan oleh juru MRI, Sekali lagi aku cuba untuk disorongkn ke dalam terowong MRI.

Masuk je kepala, aku tidak lagi setenang seperti kali pertama tadi. Aku terus sesak nafas, rasa ketat dada, berkeringat dan bagai hendak pitam ibarat pesa k1t yang terkena sera ngan jantung… Aku Klaust r0fobik… Sessi dihentikan.

Aku tidak mahu teruskan MRI ini. Tapi disebabkan physician perlu mengesahkan sesuatu menerusi MRI, maka MRI diteruskan pada petangnya dgn mengunakan ubat tidur (sedation). Hasil daripada MRI tersebut, aku dirujuk kepada pakar orthopaedic spine dan juga pakar neurosurgery. 6 bulan lagi, aku perlu laluinya sekali lagi. Serius aku tak nak ulang MRI tanpa sedation.

Ya Allah, aku ta kut himpitan ku b0rMu…

Di ku bur nanti, 
Mana bola untuk aku ra mas?

Siapa yang akan tarik aku keluar semula ke dunia?
Siapa yang akan tenangkan kegelisahan aku?

MRI prosedur yang menginsafkan….
MRI adalah Ku bur bagi klaus trofobik…

Sumber; Dr Hj Muhammad bin Hj Zolkifli.

Kredit; Ummu Muaz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *