Duduk jaga anak di hospital kerajaan, wanita ini dedahkan sikap sebenar jururawat

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Sebenarnya dah lama nak tulis perkara ini. Tapi tak terjumpa perkataan yang sesuai. Mungkin juga disebabkan kesibukan harian… tak tertulis perkara ini. Tapi, sebab makin menjadi-jadi, saya tuliskan juga.

Join Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Baru-baru ini, Miera dimasukkan ke hospital. Acute bronchitis. Senang cerita… dia tak dapat bernafas. Next month, umurnya masuk 2 tahun. Menghi dap asth ma sejak umur 4 bulan. Sebab sa kit? Exposure to toxi city.

Walaupun kami ada insurance coverage untuk Miera, saya lebih percaya Hospital Ampang when it comes to kids being sick. Bukan tak pernah pergi hospital swasta, tapi doktor di Hospital Ampang lebih teliti dalam memeriksa dan diag nos anak saya.

She was brought over to the Red Zone at the Emergency Ward. Bagi yang tak ada anak, let me tell you… bila anak kita yang masih kecil, masuk Red Zone yang hanya menerima pesa kit kri tikal hanya kerana dia tak dapat bernafas dengan elok, hati seorang ibu itu han cur dan jadi takut sangat. Of course she had to be warded. Alhamdulillah, she recovered.

But… Miera being in the hospital is NOT why I am writing. Saya menulis untuk bercerita tentang sikap doktor-doktor dan jururawat yang saya jumpa sepanjang dia di dalam wad.

ON DOCTORS

You know the hor ror stories you read about government hospitals with bad nurses and even worse doctors? They’re everywhere, really…. even in private hospitals. Tapi, sebanyak-banyak jururawat dan doktor yang perangai mereka teruk, lebih ramai lagi yang bagus, baik dan pandai menjalankan tugas. Dalam seorang jururawat yang meneng king, 10 lagi yang lembut.

Miera di tempatkan di wad 4B. Diberi nebuliser setiap sejam, kemudian setiap 2 jam, kemudian setiap 4 jam. Ditambah juga dengan ubat menguatkan paru-paru. Dia di bawah pengawasan doktor-doktor pakar pediatrik yang bertanya macam-macam soalan untuk memastikan diagnos yang diberikan tepat.

Ramai yang marah bila doktor tanya macam-macam.

Tahu tak sebenarnya, doktor-doktor kerajaan ini takde surveillance camera untuk setiap penduduk di Malaysia ni jadi, mereka sebenarnya tak tahu nak rawat kita macam mana kalau kita tak terangkan secara TERPERINCI supaya mereka boleh berikan kita ubat yang betul?

Datang jumpa doktor kerana batuk boleh jadi akibat cuaca, boleh jadi akibat terse dak makanan, boleh jadi akibat jang kitan ku man, boleh jadi sebab rumah berdebu. Itu baru batuk. Dah kalau dia tanya keadaan rumah kita tu, bukannya sebab dia suka-suka nak menyibuk tapi sebab dia nak tahu kesemua possibilty punca kita sa kit. Dah tahu, barulah boleh rawat.

ON NURSES

Saya tak tahu mana datangnya budaya melayan jururawat seperti pembantu rumah. Kalau mintak cara baik tu, tahan lah jugak, ini herdik, cakap kasar-kasar dengan nurses. Bila tak puas hati, vi ral dalam internet.

Bilik Miera, memanglah kelas 3, tapi, kedudukannya bersebelahan dengan stesyen jururawat. Dalam bilik yang sepatutnya untuk 4 orang pesa kit, ada 6 orang pesa kit. Baru satu bilik. Dalam wad ada berapa bilik? Berapa katil? Nisbahkan dengan berapa orang jururawat dan pembantu wad?

Saya bercakap dari perspektif seorang ibu yang duduk menjaga anaknya yang sa kit dan turut bermalam di hospital. Do you honestly think that these 7-8 nurses in a ward of about 30 patients have the time untuk mandikan anak anda sedangkan anda seorang ibu/bapa yang ada disitu untuk menjaga anak anda?

No, of course NOT. Dalam satu wad tu, tahu tak berapa orang patient yang mungkin tiba-tiba collapsed and required immediate attention? You ada dekat situ, kan? Jaga lah sendiri! Tengok macam mana nurse administer ubat the 1st, 2nd time dan offer untuk belajar supaya kita yang menjaga ini reti buat sendiri.

Sebab apa? Hubu ngan antara kita dengan ahli keluarga yang sa kit itu lebih rapat berbanding dengan jururawat yang sememangnya stranger dalam hidup kita. Ahli keluarga yang sakit itu lebih makan pujukan kita berbanding dengan stranger yang bernama jururawat. Also, bila dah lepas discharge, siapa yang perlu jaga pesakit ini? Bukan ahli keluarga juga? Tak salahnya nak belajar.

Santunnya jururawat dan doktor di hospital ini… mereka memanggil saya dan ibu-ibu lain dengan panggilan ‘Mak’ atau ‘Ibu’. Tak lembut lagikah panggilan ini? Ada juga yang panggil saya dengan panggilan ‘Puan.’ Sentuh anak saya dengan selembut-lembut sentuhan. Minta izin daripada ANAK saya untuk dengar pernafasan dia. Masih kasar lagi sampai nak diambil-ambil gambar seolah-olah mereka ini culas membuat kerja?

Dan nurses ini juga bila masuk ke dalam wad, walaupun tengah malam atau penghujung shift, masih boleh mengukir senyuman dan berusaha untuk penuhkan permintaan ibubapa yang macam-macam. Kerana apa? Kerana mereka faham, kami risau tengok keadaan anak. Kenapa sikap jururawat yang rata-ratanya konsisten begini tak divi ralkan? Setiap pagi, mereka minta untuk tukarkan cadar katil pesa kit… setiap hari macam hotel housekeeping.

Kenapa berat sangat mulut nak ucap terima kasih? Di tengah-tengah malam, bila ada anak yang bangun se sak nafas, dengan segeranya nurses ini datang dengan bantuan sehingga anak itu samada elok boleh tidur semula atau wheel ke ICU, tak boleh dihargai?

Kenapa yang kita nampak hanyalah katil terlampau kecil untuk ibu/bapa baring bersama. Oi…katil tu untuk pesa kit kot… bukannya untuk penjaga pesa kit.

To be honest, sepanjang pengalaman saya menjaga orang sa kit on and off for about 14 tahun ini, saya mungkin jumpa 3-4 jururawat yang ga rang dan suka marah-marah. Tapi, bila ditegur baik-baik, kelakuan mereka terhadap saya pun jadi baik juga. Yang lain-lain? Dengan penuh sopan, dengan santun namun tegas dan cergas dalam menjalankan tugas. So kenapa nak di anti kan sangat kerja jururawat ini sampai sanggup gelar mereka dengan kata-kata nista dan diherdik seolah-olah mereka ini tersangatnya hi na?

Dengan mereka menjaga pesa kit yang datang tak berhenti, salahkah kita bantu mereka dengan melakukan tanggungjawab sebagai seorang penjaga pesa kit dengan baik?

Rata-rata yang anak masuk hospital saya lihat, mahu lagi melayan kerenah anak yang sa kit. Yang ibubapa masuk hospital? Suap makan pun tak mahu, inikan pula tukarkan lampin atau lapkan mun tah.

As it is, I cannot thank you enough all the nurses and all the doctors that took care of my Miera sampai dia boleh discharge dan sembuh. Semoga kalian semua di dalam limpahan rahmat Tuhan yang Maha Kuasa.

If any of my friends yang ada anak kecil sa kit, Hospital Ampang is a very good hospital for kids. I don’t know about adults… but for kids? This is the place for you to go.

Add Comment