Dr. Rosli Abd Jalil. – Ini sebab tak boleh guna plastik sampah hitam untuk bungkus daging k0ban

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

TIADA PAKSAAN UNTUK TIDAK MENGGUNAKAN PLASTIK SAMPAH HITAM KITAR SEMULA! Saya menulis berpandukan bacaan dan pengetahuan tentang keburukan plastik sampah hitam kitar semula.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Di negara maju seperti USA, Canada dan beberapa negara Eropah mereka telah mengharamkan penggunaan plastik sampah hitam kitar semula untuk digunakan sebagai pembungkus makanan dan yang saya tulis TIDAK SESUAI untuk digunakan ketika membungkus daging k0r ban.

Kajian di USA mendapati plastik kitar semula (recycled plastic) semula mengandungi bahan ki mia BROMINE DAN PLUMBUM. BROMINE adalah bahan yang bertanggungjawab kepada bertambahnya penya kit kn ser, perkembangan anak-anak (developmental disorder), reproduksi isu, perubahan hor mon thy roid dalam badan dan PLUMBUM pula penyebab kn ser.

Atas faktor di atas juga, Negara jiran kita iaitu Indonesia melalui kajiannya di Jabatan Veterinar telah menggesa rakyatnya untuk tidak menggunakan beg plastik sampah hitam kitar semula (Berita 27 Julai 2019) untuk digunakan sebagai pembungkus makanan termasuk daging k0r ban. Fikirkanlah bahawa Islam sangat menggalakkan kebersihan dan mengutamakan kesihatan untuk penganutnya!

Jangan guna plastik sampah hitam untuk bungkus daging kor ban!

Pesan kepada AJK Masjid, pesan kepada AJK k0r ban, dan pesan kepada semua umat Islam yang akan merayakan Aidil Adha nanti, JANGAN gunakan plastik sampah hitam untuk bungkus daging k0r ban. Plastik hitam dikhaskan untuk bungkus sampah, BUKAN untuk bungkus daging atau makanan,

Plastik hitam dibuat dari bahan plastik yang dikitar semula dari pelbagai sumber plastik yang telah terbuang dan dari segi kebersihan proses kitar semula tersebut adalah tidak hygenik dan ianya terdedah kepada ku man dan kotoran! Di samping itu, bahan ki mia dan bahan pewarna untuk pemprosesan plastik hitam adalah dari sumber bahan ki mia yang boleh menyebabkan kn ser dan sangat tok s1k kepada tu buh badan kita.

Sekiranya plastik hitam bersen tuhan dengan daging yang masih basah dan berda rah maka akan berlaku tindakbalas ki mia dan ianya akan menyerap ke dalam daging tersebut dan secara tidak langsung ia akan membha yakan pada tu buh badan kita.Daging juga boleh terce mar dengan ku man dan kotoran yang ada pada plastik yang dikitar semula itu.

Sebaliknya gunakanlah plastik putih yang lutsinar untuk tujuan pembungkusan daging kor ban. Islam menggalakkan kebersihan.

Pesanan kesihatan oleh:
Dr. Rosli Abd Jalil, ‘Occupational Health Doctor’.

Sumber; Dr. Rosli Abd Jalil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *