JIKA KAKI TIBA-TIBA ‘CRAMP’ INI YANG ANDA PERLU TAHU DAN BUAT SERTA-MERTA

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Penyebab kaki kram tidak selalu diketahui, namun umumnya disebabkan ataupun terkait dengan cede ra ketika berolahraga, keha milan, dehidrasi, kekurangan mineral tertentu, ataupun perubahan suhu dingin.

Join Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Anda mungkin mengalami kejang di kaki secara tiba-tiba menyebabkan kesa kitan luar biasa pada bahagian betis biasanya berlaku semasa aktiviti bersukan. Kami ingin kongsikan informasi mengenai kram atau kejang semoga ramai mengetahui tentang punca-punca kejang, rawatan dan kaedah pencegahan.

Secara umumnya kekejangan sering berlaku di kaki, kerana kaki adalah yang bertanggungjawab bagi menyokong badan pada waktu siang dan juga berdiri selamat atau berjalan kaki

Punca kram kaki:

Aktiviti yang berlebihan kepada keletihan otot dan boleh bekerja lebih lama lagi

Kekurangan kalsium dan magnesium

Dehidrasi

Kesan-kesan sampingan ubat-ubatan dan sebagainya.
Apa perlu dilakukan apabila serangan kram berlaku:

Mencari tempat untuk duduk / bersandar

Keluarkan kasut / Kasut

Angkat kaki anda di atas riba sa kit

Jangan bengkok, kerana kedudukan lenturan boleh menekan kawasan otot

Kadang kala apabila serangan berlaku kekejangan menyebabkan keadaan jari kaki menguncup, menggunakan tangan anda untuk perlahan-lahan menolak jari kaki menaik untuk membuka semula

Apabila kekejangan telah reda, mengurut tapak kaki sehingga mengalir da rah yang semula dengan lancar

Bagaimana untuk mengelakkan kekejangan:

Melindungi keseimbangan cecair badan dengan meminum banyak air. ; Minum sekurang-kurangnya 6-8 gelas setiap hari, termasuk 1 gelas sebelum tidur juga tambahan minuman sebelum, semasa dan selepas senaman

Pengambilan makanan yang kaya dengan kalsium, kalium dan magnesium. eg: 1-2 pisang sehari boleh membantu mencukup penggunaan kalium oleh tubuh badan kita.

Apabila secara semula jadi sering kejang semasa tidur, jadi kita perlu lakukan gerakan ringan untuk otot sebelum tidur, elakkan tidur di otot betis yang akan menyebabkan tekanan pada saluran da rah anda, cuba lakukan urutan ringan pada jari kaki dan betis anda sebelum tidur.

Elakkan menggunakan kasut tumit tinggi, apabila terpaksa memakai kasut tumit tinggi untuk jangka masa yang panjang, kadang-kadang perlu buka kasut untuk memberikan keselesaan kepada jari kaki dan peluang untuk kaki berehat.

Pilih kasut yang tidak terlalu ketat pada bahagian hujungnya, supaya kaki tidak terlalu tertekan semasa melangkah dan; menyebabkan kurang peredaran da rah yang lancar

Lakukan senaman jari kaki dengan menggerakkan jari kaki ketika berdiri dan duduk

Selalu rendam kaki / jari kaki dalam air suam dan urut agar aliran da rah lebih lancar.

Boleh juga lakukan regangan selepas aktiviti berterusan yang terlalu lama. Sebagai contoh, selepas duduk lama di hadapan komputer selama 2 jam, berada di dalam pesawat udara atau kenderaan.

Mudah-mudahan tip di atas boleh membantu anda dan orang – orang di sekeliling anda, terima kasih

Add Comment