Jiran sblh tduh kami mcm2, pdhal masa susah kami lah yg tlg dia

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Setiap org inginkan jiran yg baik. Saya tinggal di kawasan teres 2 tingkat. Surrounding alhamdullilah baik. Semua ok. Jiran2 semua ok best.

Join Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Beberapa tahun lepas suami jiran sebelah rumah saya terlantar stro ke. Isterinya shj yg bekerja jauh di kl. Rumah kami memerlukan akak tu naik train byk kali sblm sampai ke rumah. Balik kerja kdg2 akak tu balik lewat. mmg kesihan tgk dia. Satu hari, dia serahkan kunci rumah dianpada sy in case kalau dia terbalik lewat boleh saya belikan  makanan utk suami dia atau in case rumahnya black out tiba2 time kerja boleh minta suami saya masuk rumah dia dan on kan balik switch letrik rumah beliau waktu dia kerja.

Melihat akak tu terkejar uruskan anak2 dan suami. Kdg2 saya menyapu dihalaman rumahnya. kdg2 suami hantar makanan. Ada sesetgh keadaan saya suruh suami saya hantarkan buku2 motivasi dan cd motivasi agama. saya faham , bukan mudah duduk rumah keseorgan dlm keadaan sa kit. carikan kerja yg suaminya boleh buat online dirumah. Suami akak tu kami suami isteri sifatkan sgt baik. Manis je senyuman bila kami dtg.

Disebabkan lihat suaminya terlantar sorang2, saya mengajak jiran lelaki depan rumah sama2 bagi moral support kepada suaminya. nawaitu agap suaminya tak sunyi.

Dari situ bermula episod akak sebelah rumah mula tak suka. Bermula dgn akak tu meminta kunci rumahnya balik. Dah start marah2 anak2 saya yg kecik2 ni kalau ada sedikit sampah tersesat masuk rumah dia. Mmg dia marah. kalau tutup pintu terkuat sikit dapat msg yg kurang enak dibaca. Saya tertanya2 apa salah saya. tahun lepas suaminya mening gal du nia. tapi akak tu tak bertegur sapa. Saya pelik apa salah saya kat dia.

Kemuncak cerita, satu hari atap porch rumah saya bocor. Saya letak bekas x mau air menitik jatuh kerumahnya. Habis je hujan akak tu msg tanya kenapa letak bekas tu. Rumah dia ada cctv tau boleh monitor apa saya letak. Saya kata air hujan takut kene rumah dia. Dia kata, ada ustaz kata suaminya mening gal sbb buatan org.

Dia kata org yg buat dekat je duduk dgn rumah dia. Saya kata lain mcm je bunyi msg ni kak. Dia kata org yg buat nampak je pakai tudung labuh tapi buat macam2 (referring to me). Saya kata kenapa akak cakap mcm tu? Dia kata ada org nampak saya duduk depan rumah dia. sapu2 sampah. Saya mengucap pjg. Saya kata kak, saya tolong sapu sampah daun2 sampah depan rumah tu je. Kenapa negetif benar perception dia pasal saya. akak tu maybe ingat saya yg tabur pasir utk si hirkan suami dia.

Padahal kita tolong sapu2kan sampah je. mcm mana serong benar pandangan dia pada saya. Dia kata sampai ma ti pun suami dia tak maafkan org yg si hir2kannya. Pdahal suaminya baik orgnya x mungkin suaminya marahkan kami.

Akak tu kata menyesal bagi kunci rumah dia kat saya. Sedangkan saya dan suami bantu belikan makanan utk suami. Klu dia rasa saya perempuan masuk tgk suami dia. dan kalau saya masuk rumah dia , suami saya yg masuk dulu dan bila suami akak tu kata ok boleh masuk saya masuk dgn suami dan anak2. x pernah hayat synmasuk rumah dia time dia x de. dah diberitahu mcm tak puas hati juga. Saya kata kenapa ni kak. saya tolong akak akak kata gini kat saya.. dia kata saya ngungkit . Pertolongan saya x ikhlas katanya.

Benar org kata buat baik berpada2. Saya dapat rasakan jiran2 lain sejak suami akak ni mening gal mula menjauh dr kami. Saya pun x tahu nak buat mcm mana.

berkali minta maaf tapi x maafkan. sampai dia tuduh melampaui batas perbuatan yg saya tidak pernah buat saya rasakan diri saya difitnah dgn begitu dahsyat. Dlm hal ini perlu tak saya memohon maaf lagi? Tak seronok jumpa jiran muka masam hari2.tp apa nak buat hatinya sudah tertutup. Hanya Allah je yg boleh lembutkan hatinya. sampai hari ni saya masih x faham kenapa dia marah sgt kat saya.

Saya tak menaruh marah atau dendam cuma kalau boleh biar dia berbaik semula dah 2 thn x bertegur sapa. tp suami menegah katanya dah habis limit saya minta maaf dan kena tu duh pula sihirkan suami dia, suami kata itu sudah melampaui batas memfitnah kami. dlm islam adakah saya perlu terus menerus minta maaf. Atau biarkan dia tidak bertegur sapa.

Saya harap suatu hari nanti hatinya terbuka utk memaafkan. Kalau kak baca msg ni.. saya mohon maaf x de niat kak.

Dah puas teknik nak pujuk hati akak. buang yg keruh kita ambil yg jernih. Hidup kita singkat sgt.

– IIUMC

Add Comment