7 Sebab Kenapa Suami Isteri Kena Tidur Berplukan Setiap Hari

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Plukan merupakan salah satu luahan rasa cinta dan kasih sayang terhadap pasa ngan. Ia bukan sahaja sentuhan secara fizikal namun juga secara emosi. Jika sebelum ini, suami isteri jarang sekali nak tidur berpe lukan, mungkin sebab rasa rimas, panas atau apa juga alasan. Baik mulakan tidur berpe lukan ini, mulai hari ini.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Ini kerana satu kaji selidik terbaru menunjukkan, pasa ngan suami-isteri yang tidur secara berpe lukan setiap hari mendapat banyak kelebihan yang tersendiri. Ia menambah keharmonian dalam rumah tangga serta menjalin hubu ngan perasaan dan perkongsian emosi antara suami isteri. Bahkan, sangat baik untuk kesihatan!

Berikut antara kelebihan tidur berpe lukan bersama pasa ngan

1.Mence gah Stres

Ketika tidur dengan seseorang yang anda cintai, ini boleh membantu meringankan fikiran dan mengurangkan tahap stres. Apatah lagi jika akhirnya anda tidur berpe lukan dan bercinta, manfaatnya boleh menjadi lebih dari itu. Ini kerana pelukan dapat menghilangkan kesa kitan dan membantu meningkatkan peredaran da rah pada tisu-tisu lembut dalam tu buh badan.

2.Menaikkan Kadar Hor mon ‘Oxytocin’

Hor mon oxytocin dikatakan juga sebagai hor mon cinta. Apabila banyak hor mon cinta dirang sang, maka bertambahlah kasih sayang dan ia dapat menghilangkan perasaan kesunyian atau kemarahan.

3 .Tidur Lebih Nyenyak

Jika anda sukar tidur, mintalah pasa ngan memeluk anda semasa tidur. Kajian membuktikan, tidur berpe lukan secara automatik membantu anda menyingkirkan masalah seperti sukar tidur (insomnia), merasa lebih relaks dan tidak memikirkan hal-hal lain dan membuatkan lebih cepat terlelap.

4. Baik Untuk Jantung

Tidur di samping pasa ngan juga baik untuk kesihatan jantung anda. Oleh itu, anda rasa aman dan kehangatan menyebabkan jantung pada kelajuan normal, sehingga tidak menyebabkan ketegangan pada jantung anda.

5. Bangun Penuh Bertenaga

Kebahagiaan tiada habis ketika bangun tidur, anda tetap melihat pasa ngan di samping anda. Malah, para pengkaji mendakwa, anda bakal merasakan tenaga positif yang melimpah dan bersemangat untuk bekerja.

6. Panjang Umur

Sebuah kajian menunjukkan, seseorang yang berehat di samping pasangan yang dicintainya dapat membuatkan otak, jantung, dan or gan lain bekerja secara santai. Akhirnya, tanpa disedari perkara ini meningkatkan umur anda.

7. Tanda Luahan Kasih Sayang

Plukan adalah tanda luahan kasih sayang antara suami dan isteri. Ia memperbaiki hubu ngan yang retak dan menyu burkan kasih sayang antara suami isteri serta meningkatkan kepercayaan pada pasa ngan.

Plukan dari seseorang merupakan suatu tanda atau cara seseorang itu menunjukkan atau meluahkan kasih sayangnya kepada seseorang itu. Pe lukan juga mempunyai banyak manfaat dari segi sains, contohnya dapat menenangkan dan memberi kelegaan kepada seseorang itu

Sumber: sehinggit.blogspot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *