6 Manfaat sunnah Nabi tidur mengiring ke kanan untuk kshatan manusia

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Berdasarkan hadis Nabi Muhammad SAW :- Berbaringlah di atas rusuk kananmu. (HR. Al-Bukhari no. 247 dan Muslim no. 2710).

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Satu diantara adab tidur yang dianjurkan adalah mengiring ke kanan, dan di sebalik sunnah Nabi ini ternyata mempunyai hikmah yang besar untuk kesihatan manusia .

Inilah penjelasan 9 manfaat tidur mengiring ke kanan daripada segi perubatan.

1.Merehatkan otak kiri.

Seperti kita tahu,otak manusia terbahagi kepada dua bahagian, iaitu bahagian kiri dan kanan. Otak sebelah kanan akan mengawal anggota badan sebelah kiri, manakala otak sebelah kiri akan mengawal anggota badan di sebelah kanan. Umumnya kita sering memakai or gan sebelah kanan untuk makan, memegang atau mengangkat barang, maka otak kiri akan banyak berkerja.

Apabila kita tidur mengiring sebelah kanan,otak sebelah kiri akan dapat berehat secukupnya sebelum meneruskan aktiviti seperti biasa untuk hari seterusnya.

2. Mengurangi tekanan jantung.

Jantung terletak disebelah kiri dada manusia. Tidur mengiring sebelah kanan akan dapat mengurangi tekanan jantung untuk mengepam da rah keseluruh badan, membantu pernafasan yang baik, merendahkan tekanan da rah seterusnya dapat membantu seseorang mendapatkan tidur yang berkualiti.

Sekiranya seseorang itu mengiring sebelah kiri, dada manusia akan terhimpit lalu mengakibatkan jantung menpunyai tekanan yang kuat untuk mengepam da rah keseluruhan badan. Hal ini seterusnya akan mengakibatkan tekanan da rah seseorang menjadi tinggi dan boleh menggangu kualiti tidur seseorang. Tapi awas, ini sangat baha ya kepada seseorang yang mempunyai masalah kesi hatan jantung.

3. Merehatkan or gan Esophagus.

Hati manusia terletak dibahagian sebelah kiri.Apabila seseorang tidur tidur mengiring kesebelah kiri akan mengakibatkan masalah berkaitan dengan organ esophagus. Apabila seseorang tidur,sistem pengeluaran chime ( makanan yang telah diproses oleh esophagus akan bercampur dengan a sid ) maka dengan ini akan menggangu sistem pengosongan esophagus.

4. Tingkatkan pengosongan kandung empedu dan pankreas.

Ada aliran chime yang lancar bakal menyebabkan keluaran cairan empedu juga jadi tambah, hal semacam ini bakal mence gah pembentukan batu kandung empedu. Keluaran getah pancreas bakal jadi tambah dengan posisi mirin ke kanan.

5. Meningkatkan waktu penyerapan zat makanan

Saat tidur gerakan usus menigkat. Dengan posisi mengiring ke kanan, jadi perjalanan makan yang telah tercerna dan siap di serap bakal jadi lebih lama, hal semacam ini karena posisi usus kecil hingga usus besar ada dibawah.

6. Mempercepatkan sistem pencernaan buang air besar

Dengan tidur mengiring ke kanan, usus besar hingga ke bahagian du bur manusia akan lebih cepat dan mudah penuh. Apabila sudah penuh, ini akan mudah memudahkan seseorang untuk membuang air besar. Jika anda seseorang yang sering sembelit atau sukar membuang air besar, mungkin ini adalah salah satu jalan penyelesaian anda.

Awas, sering sembelit dan tidak membuang air besar berhari-hari boleh mendatangkan banyak risi ko penya kit.

Wallahualam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *