Hasil letak colgate, rasa nak penampor je muka yang bagi cadangan ni’ – Tangan melepuh teruk selepas sapu ubat gigi pada tangan mIcur

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

“Kalau dengar cakap sesiapa yang kata badan terkena minyak pan4s kena letak colgate, penampor je muka yang bagi cadangan itu. Ini hasil letak colgate,” demikian kata netizen yang gambar tangannya meIepuh tervk.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Menurut Dr Kamarul Ariffin, petua selepas meletakkan ubat gigi, minyak gamat, tepung, kicap, telur dan sebagainya pada anggota badan yang terkena Iecuran boleh menyebabkan in infIamasi yang lebih teruk, malah berisi k0 tingggi untuk terkena jang kiitan.

Mlcur pada kuIit dibahagikan kepada tiga tahap iaitu:

Tahap 1: KuIit kelihatan kemerah-merahan dan sa kiit.

Tahap 2: Lazimnya kuIit kelihatan merah dan menggeIembung (blister) dan sa kiit.

Tahap 3: Kuliit kelihatan putiih dan tidak sakiit kerana saraf deria sakiit telah r0sak.

Rawatan kecmasan awal yang betul adalah:
Jauhi diri atau m4ng sa daripada sumber berbahaya seperti api, pemannas, air pannas, elektrik dan sebagainya, selain kekal tenang dan jangan panik.

Tanggalkan semua barang kemas, jam, pakaian yang terbak4r kecuali jika ia terlekat pada kawasan Icuran.

Alirkan air bersih bersuhu bilik selama 15-20 minit untuk menghentikan Iecuran daripada terus berlaku. Elakkan dari menggunakan air sejuk atau ais.

Jiak terdapat geIembung pada kulit yang mlcur, usah dipec0hkan geIembung tersebut, sebaliknya hanya tutup dengan kain bersih.

Jumpa doktor sekiranya Icuran tahap 2-3, kawasan Icuran lebih besar daripada tapak tangan atau melibatkan muka serta kemIuan.

Semoga bermanfaat.

Sumber: Dr Kamarul Ariffin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *