Abang sanggup nkah adik bongsu sendiri, dua beradik ini dibuang keluarga

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Tidak kira daripada segi undang-undang mahu pun agama, saudara yang mempunyai pertalian da rah iaitu sebapa atau seibu, tidak dibenarkan berkahwin.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Namun, lain pula jadinya yang berlaku di Sulawesi, Indonesia, apabila sepasang adik beradik dipercayai telah menja linkan hubu ngan cinta sehingga telah bernikah.

Difahamkan, pemuda yang dikenali sebagai Ansar, 32 tahun telah menjalinkan hubu ngan in tim bersama adik perempuannya, Fitriani, 20,  yang kini sudah disahkan ha mil empat bulan.

Sementara itu, isteri kepada Ansar, dikenali sebagai Hervina tidak pernah menyangka bahawa suami dan adik iparnya telah melakukan hubngan terIarang di luar pengetahuannya.

Ujar Hervina, dia berasa sangat terkejut apabila mendapati dua beradik itu telah pun bernikah, justeru pihaknya meminta agar kedua-dua mereka disiasat dan diambil tindakan.

Selepas mendapat tahu mengenai keteIanjuran suami dan adik iparnya, wanita itu kini dalam proses menuntut cerrai daripada lelaki tersebut.

Menurut salah seorang saudara dua beradik tersebut yang mahu dikenali sebagai RS, dia berkata mereka mempunyai tujuh beradik, Anshar merupakan anak ketiga manakala adik perempuan adalah anak bongsu.

RS berkata, dia sekeluarga cukup terkesan dengan tindakan dua saudaranya itu sehinggakan tidak tahu bagaimana mahu berdepan dengan mereka dan berharap ada hu kuum setimpal dikenakan.

“KAMI KESELURUHAN TUJUH ORANG BERSAUDARA, ANSHAR ANAK KETIGA BERNIKAH DENGAN ADIK BONGSU, KAMI BERHARAP MEREKA DIHU KVM, SEANDAINYA MASIH BERLAKU HU KUUM ADAT MAKA SAYA JUGA MEMINTA ITU…”

Sesuatu yang tidak boleh diterima, sepatutnya hubu ngan adik beradik disemai dengan rasa kasih-sayang dan hormat, bukannya dengan naff su serrakah.

Sumber : Surabaya Tribunnews & radar pagi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *