Knp setengah orang makan kambing boleh pening?

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Ramai yang sering mengadu sa kit kepala apabila makan beberapa jenis daging terutamanya daging kambing. Kerana takutkan koles trol yang tinggi, ramai juga yang menghidari daripada memakan daging ini.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Sebenarnya, rasa pening kepala itu merupakan tindak balas daging kambing itu yang mencegah penya kit da rah tinggi dan obe siti. Penya kit da rah tinggi adalah berpunca daripada koles trol dalam da rah yang terurai daripada koles trol kambing tersebut. Koles trol kambing yang menguraikan daarah yang terce mar dengan koles trol tepu akan menyebabkan isi padu daarah meningkat.

Pesa kit darah tinggi akan mengalami gejala pening akibat peningkatan isi padu daarah apabila memakan daging kambing. Walaupun daging kambing berfungsi sebagai pengurai protein terbaik, pesa kit daarah tinggi tidak disarankan mengambil daging kambing sebagai terapi dan mengelakkan kesan yang diluar kawalan mereka.

Tetapi, bagi mereka yang tidak mengalami tekanan daarah tinggi dinasihatkan agar mengamalkan pemakanan daging kambing untuk mengelakkan risi ko penya kit darah tinggi.

Apabila koles trol gagal dicerna oleh hati, lemak di bawah permukaan kulit akan terbentuk. Jika terlalu banyak lemaknya, ia akan menjurus kepada risiko obe siti. Pengambilan daging kambing oleh pesa kit obe siti akan menyebabkan tekanan da rah yang tidak stabil dan akan mengalami pening kepala.

Selain daripada itu, tahukah anda bahawa daging kambing juga pembakar lemak yang berlebihan dalam badan? Panas badan, berpeluh dan telinga berdengung merupakan antara pembakaran lemak daripada memakan daging kambing.

Khasiat & Kelebihan Daging Kambing

Mencantikkan kulit
Mempunyai vitamin C semula jadi yang tidak dioksidakan
Membina dan menjaga ketahanan sel kulit

Menyeimbangkan dan mengurangkan bebanan fungsi hempedu serta mencantikkan kulit

Pengambilan protein secara berlebihan akan menyebabkan ia tersimpan di bahagian bawah kulit. Dan ia akan mudah dioksidakan dan bertindak balas dengan sel kulit untuk membentuk tenaga.

Proses ini yang menyebabkan kulit kelihatan gelap dan hangus sekirang berjemur di bawah sinaran matahari. Kandung vitamin C dalam daging kambing memberikan daya ketahanan yang lebih terhadap kulit kesan tindak balas protein yang terkena cahaya matahari.

Untuk mendapatkan kulit yang putih dan cantik, amalkan sahaja memakan daging kambing! Sebenarnya hal tersebut disebabkan oleh kandungan zat besi dan tyramin yang terdapat pada daging.

Gejala Pening Kepala Disebabkan Memakan Daging Terutamanya Daging Kambing Adalah Kerana Kurangnya Serapan Gula Ke Otak.

Makan daging yang banyak kandungan proteinnya boleh mengurangi serapan gula ke otak. Namun, punca kebanyakan orang mengalami pening adalah disebabkan oleh kandungan zat tyramin dan zat besi yang terdapat dalam daging tersebut.

Tu buh badan kita sebenarnya memerlukan zat besi sebagai bahan untuk menghasilkan protein hemoglobin yang bertujuan untuk mengangkut oksigen ke seluruh tubuh. Tapi kelebihan zat besi ini boleh jadi sedikit mudharat yang mengakibatkan pening dan sa kit kepala.

Menurut National Poison Control Center, gejala yang biasanya muncul kerana kelebihan zat besi adalah pening, mual, lemah sa kit kepala dan nafas pendek. Kelainan genetik yang disebut sebagai hemchromatosis juga boleh menyebabkan tu buh menghasilkan zat besi yang berlebihan.

Orang yang mempunyai kelainan genetik ini harus mengambil daging yang mempunyai zat besi yang rendah, tidak boleh mengambil suplemen zat besei atau melakukan penggantian daarah (phlebotomy).

Zat Tyramin juga faktor kepada gejala kepala pening ini. Selain di daging merah, zat Tyramin ini boleh di dapati di dalam keju yang disimpan serta anggur merah. Gejala kepala pening ini biasanya muncul 12 jam selepas mengambil makanan-makanan tersebut.

Artikel ini bukan bertujuan untuk mena kutkan. Tapi ianya sekadar ilmu pengetahuan bagi mereka yang fobia dengan makan daging kambing.

Sumber : Kekal Sihat Ceria – bydrazlan / Kredit : realmerah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *