Kacang kuda bagus untuk penghiidap ken cing manis. Lima khasiatnya ramai tak tahu

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Siapa suka makan kacang kuda? Tahu tak apa khasiatnya? Masih ingat lagi, sewaktu zaman sekolah, apabila tamat waktu persekolahan, pakcik jual kacang kuda sudah setia menunggu di luar pagar sekolah.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Kacang kuda kukus yang panas memang sedap dimakan buat kudapan sepanjang perjalanan pulang ke rumah. 1 bungkus biasanya dijual dengan harga RM1 sahaja.

Kacang kuda juga dipanggil kacang garbanzo. Ia salah satu tanaman tertua di dunia. Malah menjadi sebahagian daripada diet tradisional selama lebih 7500 tahun. Kacang kuda mengandungi banyak khasiat untuk kesihatan. Itulah sebabnya kacang kuda merupakan kacang yang banyak ditanam dan dimakan di seluruh dunia selepas kacang soya.

Antara kebaikan kacang kuda adalah meningkatkan penghadaman, mengekalkan kestabilan tahap gula dalam da rah, meningkatkan perlindu ngan terhadap sindrom metabolik dan penya kit jantung, dan banyak lagi.

Antara nutrisi yang terkandung dalam kacang kuda termasuk pakej protein, vitamin dan mineral yang tinggi, sebab itulah ia sering disertakan dalam banyak makanan penyembuhan, termasuk diet Ayurveda dan diet Mediterranean.

Fakta Nutrisi Kacang Kuda

Kacang kuda adalah sumber utama protein bagi tumbuhan, selain serat, zat besi, zink, fosforus, vitamin B dan banyak lagi. Kacang boleh dikategorikan dalam kumpulan karbohidrat dan juga protein. Ini kerana, kekacang adalah makanan yang kaya dengan nutrien dan unik kerana ia mengandungi gabungan protein, kanji, serat dan mineral. Malah ia juga rendah kalori.

Kacang kuda juga boleh dianggap sebagai karbohidrat yang baik kerana kanji yang terdapat dalam kacang kuda dicerna perlahan-lahan dan menyokong tahap gula dalam darah yang lebih stabil. Kacang kuda juga turut mengandungi vitamin A, C, E dan niasin.

5 Khasiat Kacang Kuda Untuk Kesihatan

1) Stabilkan Bacaan Gula Dalam Da rah

Kacang kuda sangat tinggi serat. Kajian telah menunjukkan bahawa pesa kit dia betes jenis 1 yang mengamalkan diet serat tinggi mempunyai tahap glukosa da rah yang lebih rendah. Bagi pesa kit dia betes jenis 2, pengambilan serat yang lebih tinggi dapat meningkatkan kadar gula darah, lipid, dan insulin.

Garis Panduan Pemakanan untuk Amerika mengesyorkan sekurang-kurangnya 21 hingga 25 gram serat setiap hari untuk wanita dan 30 hingga 38 g sehari untuk lelaki.

Selain itu, kacang kuda merupakan karbohidrat baik kerana kanji yang terdapat dalam kacang kuda dicerna perlahan-lahan dan menyokong tahap gula dalam da rah yang lebih stabil. Maka, ia sesuai diamalkan oleh pesa kit dia betes.

2) Kesihatan Jantung

Kacang kuda kaya dengan serat, potassium, vitamin C, dan vitamin B6. Nutrien ini semuanya menyokong kesihatan jantung. Kacang kuda mengandungi sejumlah besar serat, yang membantu mengurangkan jumlah koles terol dalam da rah, secara tidak langsung dapat mengurangkan ri siko penya kit jantung.

Dalam satu kajian, mereka yang menggunakan 4,069mg kalium setiap hari mempunyai 49% ri siko kema tian yang lebih rendah daripada penya kit jantung iskemik berbanding dengan mereka yang menggunakan kurang kalium (kira-kira 1,000 mg sehari).

3) Tulang Yang Kuat

Zat besi, fosfat, kalsium, magnesium, mangan, zink, dan vitamin K dalam kacang kuda menyumbang kepada pembinaan dan penyelenggaraan struktur dan kekuatan tulang.

Walaupun fosfat dan kalsium keduanya penting dalam struktur tulang, keseimbangan antara kedua-dua mineral ini diperlukan untuk mineralisasi tulang yang betul. Penggunaan terlalu banyak fosforus dengan pengambilan kalsium yang terlalu kecil boleh mengakibatkan kerapuhan tulang.

Pembentukan tulang memerlukan mineral seperti mangan, besi dan zink memainkan peranan penting dalam pengeluaran dan pematangan kolagen.

Penggunaan vitamin K yang mencukupi adalah penting untuk kesihatan tulang yang baik kerana ia meningkatkan penyerapan kalsium dan dapat mengurangkan mendapan kalsium dalam kencing, memastikan kalsium yang cukup untuk membina dan memperbaiki tulang. Kekurangan vitamin K dikaitkan dengan ri siko keretakan tulang yang lebih tinggi.

4) Mengelak Ri siko Kan ser

Kacang kuda mengandungi mineral selenium. Ia membantu enzim hati untuk berfungsi dengan baik dan menyahtoksik beberapa sebatian penyebab kan ser di dalam badan. Selain itu, selenium menghalang keradangan dan menurunkan kadar pertum buhan tu mor.

Kacang kuda juga mengandungi folat, yang memainkan peranan dalam sintesis dan pembaikan DNA, dan seterusnya membantu mence gah pembentukan sel-sel kan ser daripada mutasi dalam DNA. Saponin, phytokimia yang terdapat dalam kacang kuda dapat mence gah sel-sel kan ser daripada membiak dan menyebar ke seluruh badan.

Pengambilan serat tinggi daripada kacang kuda, bijirin, buah-buahan, dan sayur-sayuran dikaitkan dengan ri siko menurunkan kan ser kolorektal. Selain itu, vitamin C juga berfungsi sebagai antioksidan yang kuat dan membantu melindungi sel-sel daripada kerosakan radikal bebas.

5) Menurunkan Berat Badan

Diet serat berfungsi sebagai “ejen bulking” dalam sistem pencernaan. Kompaun ini meningkatkan rasa kenyang dan mengurangkan selera makan, Hal ini menjadikan orang berasa kenyang lebih lama dan dengan itu menurunkan pengambilan kalori secara keseluruhan.

Banyak kajian menunjukkan bahawa mengamalkan makanan tumbuhan seperti kacang kuda dapat mengurangkan ri siko obe siti, dia betes, penya kit jantung, menggalakkan kulit yang sihat, rambut yang sihat, meningkatkan tenaga, dan berat badan secara keseluruhan lebih rendah.

Ri siko Kacang Kuda

Kekacang mengandungi oligosakarida yang dikenal sebagai galactans, atau gula kompleks. Tu buh tidak dapat mencerna gula komples ini kerana tidak mempunyai enzim alpha-galactosidase. Enzim ini diperlukan untuk memecahkan gula-gula ini.

Akibatnya, pemakanan kekacang seperti kacang kuda akan menyebabkan beberapa masalah gas di bahagian usus dan ketidakselesaan.

Bagi mereka yang mengalami gejala ini ketika memakan kekacang harus mengamalkan kekacang secara perlahan-lahan. Tidak boleh makan kekacang dalam kuantiti yang banayk sekali gus.

Caara lain untuk atasi masalah ini ialah dengan mengalirkan air ketika merendam kekacang kering. Ini bertujuan membuang oligosakarida, raffinose dan stachyose. Hal ini dapat mengelakkan beberapa masalah pencernaan.

Kesimpulan

Kacang kuda antara kacang yang mudah didapati dan murah. Khasiatnya sangat banyak untuk kesihatan kerana ia mengandungi serat yang tinggi. Selain itu, ia juga adalah karbohidrat baik yang kerana tercerna secara perlahan-lahan dan dapat menstabilkan paras gula dalam da rah. Malah ia juga rendah kalori.

Daripada makan makanan ringan atau makanan yang terproses, kacang kuda adalah lebih ideal dijadikan sebagai kudapan harian anda.

Sumber 1 :Draxe & Medicalnewstoday Via khalifahmedianetwork

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *