R1NTIHAN Ban duan yang MENGINSAFKAN Bro Ebit Lew, mungkin juga kita

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Sebak bila melangkah masuk dalam pen jara. Ramai juga saya jumpa masa dalam pen jara dengan kerelaan sendiri memeluk Islam. Puluh orang baru memeluk Islam. Allahuakbar.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Begitu juga di luar negara. Saat dipen jara. Rupanya di sebalik semua ini dia menemui tuhan. Dalam sel mereka yang sangat kecil. 5 ke 7 orang satu sel kecil.

Ya Allah panas takde kipas. 2 baldi kecil tempat be rak dan kenc1ng kongsi. Gilir-gilir be rak kenc1ng dalam baldi kecil tu. Takde tandas. Panas ya Allah. Berdoa nak angin. Bila dapat tiupan angin rasa sangat bahagia. 6 petang sampai 7 pagi duduk dalam sel kecil tu.

Bersilang-silang tidur. Ngam-ngam jer. Ada yang bertahun, belas tahun, puluh tahun. Saya sekejap di sana terasa bahangnya dan sa kitnya. Dapat satu bekas air untuk wuduk. Air mata ya Allah bagaimanalah Nerak2 nanti yer. Selamatkan kami semua

Semua menang1s masa dengar ceramah saya. Saya peluk mereka semua. Terkejut saya kerana sepanjang ceramah mereka menang1s. Khusyuk sangat dengar ceramah saya. Saya pe luk seorang demi seorang. Mereka kerumun di keliling saya.

Ramai minta nasihat. Minta doa. Kami solat berjemaah sama-sama. Ramai bercerita kesa lahan mereka. Waktu siang mereka ada yang ambil kelas agama sepanjang hari. Ada yang ambil kursus bengkel, menjahit dan bertukang. Ramai juga ban duan yang kenal saya peluk saya. Maafkan saya di sini takdir kita…

Semua cerita bagaimana mereka ingin memeluk Islam kenal Allah dan solat. Saya tanya apa paling sa k1t dalam pen jara ini. Jawab mereka paling sa kit rindu pada keluarga. Rindu kehidupan dekat luar sana.

Kedua paling sa k1t, hitung masa. semua ingat hari dan tarikh. Tak sabar nak hirup udara luar sana. Bila masuk sana terasa beza betul rasanya ya Allah. Bila melangkah keluar terus rasa lapang udara. Ya Allah

Bila cerita mak ayah. Cerita anak-anak semua mena ng1s. Rindu anak-anak. Saya cakap Allah sayang mereka. Jadikanlah sepanjang di sini kekuatan supaya satu hari nanti bila keluar jadi manusia yang dekat dengan Allah dan sayang pada keluarga.

Terima kas1h sangat pada boss di sana yang sangat baik benarkan saya masuk sel pen jara dan berkongsi dengan mereka. Tak sangka. Allahuakbar

sumber; Ebit Lew

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *