Pakcik Viet nam beragama Budha MENA NG1S selepas dapat solat di masjid

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Ni pakcik berbangsa Vietnamese dan beragama Buddha mohon ingin ditunjuk dan mengikut caara solat. Alhamdulillah melalui program Mosque Open Day, beliau berpeluang dapat ikut sama belajar solat di dalam ruang solat masjid, mungkin dah lama menyimpan niat nak mendalami Islam dan bersolat.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Subhanallah, Lepas selesai saja beliau terus menang1is teresak esak, bagai tak dapat dibendung lagi perasaan syahdu beliau, terasa tenang dan dekatnya dengan sang pencipta, kita doakan insyaAllah hidayah Allah mengetuk pintu hatinya. 

Allahu Akbar! Begitu bertuah sahabat yang sudi mengajar beliau bersolat moga jadi asbab untuk beliau memeluk agama Islam.

Begitulah kita berharap banyak lagi masjid dan surau membuka pintu mereka kepada komuniti non muslim yang berada dalam kejiranan mereka.

Dan bukan saja pintu masjid dibuka malah Buka juga pintu minda dan hati para ajk yang mengendalikan masijd utk sampaikan dan praktikkan keindahan serta kebenaran rahmah Islam kepada seluruh alam.

Kita mahu masjid dan surau bukan khidmat pada orang islam sahaja tetapi semua dalam komuniti tanpa kira keturunan, agama dan latar belakang sosio ekonomi. Moga mereka yang disantuni nampak Islam yang sebenarnya.

Mereka dikejiranan bukan saban waktu disajikan dgn azan dan ayat suci Al Quran sahaja di cerobong masjid tapi batang tu buh mereka tidak disantuni, hati2 mereka tidak disapa untuk dekat dgn Islam.

sumber; anastahir_zayan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *