Apakah orang yang mening gal du nia sedar bahawa dirinya sudah ma ti?

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Orang yg ma t1 awalnya tidak menyadari bahawa dirinya ma t1. Dia merasa dirinya sedang bermimpi ma t1. Dia melihat dirinya ditang1si, dimandikan, dika fankan, disolatkan hingga diturunkan ke dalam ku bur.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Dia merasa dirinya sedang bermimpi saat dirinya ditimbun tanah. Dia berteriak-teriak tapi tidak ada yang mendengar teriakannya.

Beberapa waktu kemudian…

Saat semua sudah pulang mening galkannya sendirian di bawah tanah. Allah kembalikan ruhnya. Dia membuka mata dan terbangun dari “mimpi” bu r0knya.

Dia senang dan bersyukur, bahwa ternyata apa yang dia alami hanyalah sebuah mimpi bu r0k dan kini dia sudah bangun dari tidurnya.

Kemudian dia meraba badannya yang hanya diselimuti kain putih sambil bertanya dan terpegun,

“Di mana bajuku? Di mana seluarku?”

Lalu dia mera ba sekelilingnya yg berupa tanah “Di manakah aku?”

“Tempat apa ini? Kenapa bau tanah dan lumpur?” Kemudian dia mulai menyedari bahwa dia berada di bawah tanah dan sebenarnya apa yang dialaminya bukanlah mimpi!

Ya, dia sedar bahawa dirinya benar-benar telah ma t1.

Berteriak lah dia sekuat-kuatnya, memanggil orang-orang terdekatnya yg dianggap boleh menyelamatkannya:

“Makkkkkk….!!!! “Ayaaaaaah…!!!!”“Abangggggg!!!” “Atokkkkk!! ” “Neneeeek!!” “Kakaaaaak!!!” “Sahabaaaaat!!!”

Tidak ada seorang pun yang menjawabnya. Dia yang selama ini lupa pada Allah pun ingat bahawa ALLAH adalah satu-satunya harapan.

Menang1slah dia sambil meminta ampun…

“Ya, Allaaaaaaah…. Ya Allaaaaaaah…. Ampuni aku ya Allaaaaaaah….!!!”

Dia berteriak dlm keta kutan yg luar biasa yg belum pernah dirasakan sebelumnya sepanjang hidupnya.

Jika dia orang baik (soleh/solehah), maka muncullah dua malaikat dgn wajah tersenyum akan menemaninya dan menenangkannya, menghiburnya dan melayaninya dengan layanan yg terbaik.

Jika dia orang bu r0k (tidak beriman/kafir), maka datang dua malaikat akan menambah ketakutannya dan akan meny1k sanya sesuai dgn kebu r0kannya.

Pertolongan Al-Quran di Alam Ku b0r

Dari Sa’id bin Sulaim ra, Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam bersabda:

“Tiada penolong yang lebih utama darjatnya di sisi Allah pada hari Kiamat daripada Al-Qur’an. Bukan Nabi, bukan Malaikat dan bukan pula yang lainnya.” (Abdul Malik bin Habib-Syarah Ihya)

Al Bazzar meriwayatkan dlm kitab La’aali Masnunah bahwa jika seseorang mening gal du nia, ketika orang-orang sibuk dengan kain kaffan dan persiapan pengebu mian di rumahnya, tiba-tiba seseorang yang sangat tampan berdiri di kepala ma yat. Ketika kain kafan mulai dipakaikan, dia berada di antara dada dan kain kafan.

Setelah diku b0rkan dan orang-orang mulai mening galkannya, datanglah dua malaikat, iaitu Malaikat Munkar dan Nakir yang berusaha memisahkan orang tampan itu dari ma yat agar memudahkan soal jawab.

Tetapi sitampan itu berkata: ”Ia adalah sahabat karibku. Dlm keadaan bagaimana pun aku tidak akan mening galkannya. Jika kalian ditugaskan utk menyoalnya, lakukanlah pekerjaan kalian. Aku tidak akan berpisah dari orang ini sehingga ia dimasukkan ke dalam syurga.”

Lalu ia berpaling kepada sahabatnya dan berkata, “Aku adalah Al quran yang terkadang kamu baca dengan suara keras dan terkadang dengan suara perlahan.

Jangan risau setelah menghadapi pertanyaan Munkar dan Nakir ini, engkau tidak akan mengalami kesu sahan…

Setelah para malaikat itu selesai memberi pertanyaan, ia menghamparkan tempat tidur dan permadani sutera yang penuh dgn kasturi dari Mala’il A’la (Himpunan Fadhilah Amal : 609)

Allahu Akbar, terasa mengigil selepas membaca tazkirah ini. Menggig1l teramat sangat yg penuh pengharapan sekaligus kerisauan. Menggig1l kerana tentu saja mengharapkan Al-Quran yang kita baca dapat menjadi pembela kita di hari yang tidak ada pembela. Sekaligus menggig1l ketakutan, kalau-kalau Al-Quran akan menuntut kita.

Banyak riwayat yang menerangkan bahawa Al-Quran adalah pemberi syafa’at yang pasti dikabulkan Allah Subhanahu wa Ta’ala.

Ya Allah, ampunilah d0saku, d0sa ibu bapakku, d0sa keluargaku, d0sa saudara-saudaraku, d0sa sahabat-sahabatku dan d0sa seluruh kaum muslimin muslimat,

Ya Allah, jangan Engkau ca but nya wa kami saat tu buh kami tak sesuai berada di Syurga Mu Ya Allah… Aamiinnnnn.

Siapakah sahabatku selama di alam ku bur ? Dialah AL- QUR’ANNUL KARIM

sumber; Skuad Pengurusan Jena zah – SPJ Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *