Inilah Anca man Bidadari Syurga Kepada Isteri Yang Sering Menya kiti Suami

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Fenomena suami takut isteri bukan sebuah hal baru dalam kehidupan berumah tangga. Dengan berbagai alasan, biasanya para suami memilih mengalah sehingga istri terlihat lebih berkuasa. Tidak hairan jika isteri  akan mudah meluapkan amarah dihadapan suaminya.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Yang pasti, selalunya hal ini membuat suami sedih kerana merasa tersa kiti hatinya atas perilaku isterinya tersebut. Sebagai isteri, anda harusnya lebih hati-hati dalam hal ini. Terlebih jika suami adalah orang yang soleh dan taat beribadah kepada Allah SWT.

Pasalnya selain mendapat dosa kerana durhaka terhadap suami, anda juga akan mendapat anca man dari para bidadari di syurga. Anca man para bidadari ini pastinya membuat istri berfikir berulang kali ketika akan menya kiti hati suaminya. Seperti apa anca man tersebut? Berikut ulasannya.

Allah SWT menceritakan dalam Alquran bagaimana indahnya kehidupan di dalam syurga serta berbagai kenikmatan yang akan didapatkan yang akan didapatkan ketika berada di dalamnya.

Kenikmatan surga tersebut diantaranya dihiasai dengan sungai-sungai yang mengalir di bawahnya, berbagai macam buah-buahan kesukaan manusia, kebun yang indah, istana megah yang terbuat dari emas dan mutiara, tempat tidur, permadani dan bantal dari emas dan permata.

Allah SWT juga menjelaskan tentang bidadari cantik yang dipersiapkan menjadi isteri para kaum adam yang berada di syurga. Dijelaskan oleh Rasulullah SAW bahawa kecantikan bidadari surga ini lebih baik dari dunia dan seisinya.

Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Sekiranya salah seorang bidadari syurga datang ke dunia, pasti ia akan menyinari langit dan bumi dan memenuhi antara langit dan bumi dengan aroma yang harum semerbak. Sungguh tutup kepala salah seorang wanita syurga itu lebih baik daripada dunia dan seisinya.” (HR. Bukhari dan Muslim).

Keberadaan bidadari syurga juga dijelaskan dalam Ash Shaaffaat, 40-49 : “Tetapi hamba-hamba Allah yang dibersihkan (dari dosa). Mereka itu memperoleh rezki yang tertentu, yaitu buah-buahan.

Dan mereka adalah orang-rang yang dimuliakan, di dalam surga-surga yang penuh nikmat, di atas tahta tahta kebesaran berhadap-hadapan. Diedarkan kepada mereka gelas yang berisi khamer dari sungai yang mengalir.

Warnanya putih bersih, sedap rasanya bagi orang orang yang minum. Tidak ada dalam khamer itu al kohol dan mereka tiada mabuk karenanya. Disisi mereka ada bidadari-bidadari yang tidak liar pandangannya dan jelita matanya, seakan-akan mereka adalah telur (burung unta) yang tersimpan dengan baik. (QS : Ash Shaaffaat, 40-49).

Sebelum kiamat para bidadari syurga menunggu suaminya dari kalangan lelaki di dunia yang melalukan kebajikan dan amal soleh. Semasa menunggu ini, para bidadari syurga akan mendoakan calon suaminya.

Dari Ikrimah, Rasulullah SAW bersabda, “Sesungguhnya para bidadari itu jumlahnya lebih banyak dari kalian (kaum wanita), mereka berdo’a untuk suami mereka, ” Ya Allah bantulah dia dalam menegakkan agamaMu, dan terimalah ia untuk selalu taat padaMu, dan sampaikanlah ia pada kami dengan kekuatanMu, wahai zat yang menyayangi orang yang berkasih sayang.”

Selain berdoa untuk suaminya, para bidadari syurga juga mendoakan istri yang ada di dunia dari calon suaminya di surga ini.

Namun doa tersebut diperuntukan bagi para istri yang menya kiti hati para suaminya yang taat beribadah kepada Allah. Dari Mu’adz bin Jabal radhiyallahu ‘anhu, Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

“Jika seorang isteri menya kiti suaminya di dunia, maka calon isterinya di akhirat dari kalangan bidadari akan berkata: “Janganlah engkau menya kitinya. Semoga Allah mencela kakanmu sebab ia hanya sementara berkumpul denganmu. Sebentar lagi ia akan berpisah dan akan kembali kepada kami.” (HR. Tirmidzi no. 1174 dan Ibnu Majah no. 2014. Al Hafizh Abu Thohir mengatakan bahwa sanad hadits ini hasan).

Hadist ini menjadi nasihat bagi para wanita, bahawa hendaklah menjaga hubu ngan yang baik kepada suami. Untuk itu, janganlah sesekali melukai dan menya kiti hati suami. Karena Allah SWT boleh saja mengabulkan doa para bidadari syurga ini.

Sumber: infoyunik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *