”Bila Nak Pergi Kerja, Saya Meniarap Dulu Main Kereta2 Ni..” – Tak Sangka Ustaz Kazim Kongsi Tentang Hobinya Ini

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Kepesatan teknologi masa kini membuatkan rata-rata masyarakat lebih tertumpu dengan barangan elektronik mahupun gajet sebagai hobi seiring peredaran zaman.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Namun begitu, masih ada lagi segelintir daripada kita yang masih setia dengan hobi mengumpul barang seperti koleksi stem, barangan antik dan koleksi edisi terhad permainan.  Walaupun hobi mengumpul ini melibatkan kos yang agak tinggi tapi kepuasan yang dirasakan para pengumpul ini luar biasa serta mampu menghilangkan stress bekerja.

Perkara ini diakui penceramah tersohor Malaysia, Dato’ Ustaz Mohd Kazim Elias yang berkongsi koleksi kereta mini miliknya menerusi akaun Fa ce bo ok beliau pagi tadi.  Daripada komen pengikut beliau rata-rata tidak percaya bahawa Ustaz Kazim meminati hobi mengumpul seperti itu.

Sebagai seorang yang disegani, Ustaz Kazim tidak malu berkongsi dan terlihat sebagai seorang yang kelakar dengan caption post Fa ce bo oknya yang geli hati.

“Hobi.. tak dapat yang betul dapat yang comel-comel pun cukup la.. bila nak pi kerja saya akan main dulu.. sambil meniarap kemudian main kereta-kereta ni. Kalau balik rumah pagi-pagi buta pun saya ambik kereta yang ada lampu punya, main kat lantai.. best sangat, rasa nak makan-makan je kereta-kereta ni…geram!”

Antara hobi dan minat? Oh lelaki..

lelaki di Malaysia majoritinya matang ketika umur mereka mencapai 25 tahun dan ke atas. Kenyataan saudara si pemerhati senyap tentang rakan2 yg banyak habiskan masa utk game, futsal, memancing, motor dan sebagainya adalah dianggap ‘trash judgemental’. Why?

Dari zaman sekolah rendah, sampai la ke zaman universiti. Rata2 lelaki masih bersifat nakal dan kurang terurus dek kerana status mereka sebagai orang bujang. Tetapi, selepas berkahwin, rasa tanggungjawab terhadap keperluan nafkah isteri dan anak2 adalah suatu lumrah kehidupan yg dianggap naluri matang seorang lelaki bergelar suami.

Adakah hobi lelaki ini terlalu teruk pada pandangan saudara? Adakah kami sebagai lelaki hanya perlu memikirkan perancangan masa depan semata2 tnpa perlu hiburkan diri di waktu lapang dgn hobi kami? Ya saya akui, ada beberapa point yg bagus utk diterima dan diambil dgn positif. Tetapi, kebanyakan yg saudara confess adalah suatu yg mengundang persepsi buruk terhadap jiwa penulisan saudara.

Lelaki  & hobi memang banyak ragam dan perangai. Ada yg jenis kaki bola, game, gym, dota, hiking, mancing, mat motor dan sebagainya. Kita beranggapan bahawa itu semua adalah minat dan hobi di masa terluang utk lelaki dan kawan saudara yg masih bujang.

Jarang sekali kita dengar kawan yg dh berkahwin ada anak sanggup abes duit dan masa utk hobi. Kekadang nk ajak lepak pon dh susah, sbb byk habis masa utk isteri dan anak2 kerana atas dasar tanggungjawab sbgai lelaki bergelar suami dan bapa.

Buat kaum wanita, janganlah menghalang hobi dan minat teman lelaki dan kawan lelaki kamu seandainya dia mampu mengawal dan seimbangkan diantara hobi dan waktu belajar mereka. Akhir kata, saya ambil kata2 daie hamidah, juara program daie tv3.. “Pandanglah dgn rahmah, ubahlah dgn hikmah” . Maaf andai terlanjur bicara, terkasar bahasa. Assalamualaikum wbt.

Sumber: FB Dato’ Ustaz Kazim Elias via Siakapkeli via /iiumc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *