“I am not gonna give you free money Melayu B0 d0h Dan ..”- Penumpang Grab turut mengaku MENGHl NA nama Tuhan

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Seorang pemandu Grab Car membuat lapo ran po lis terhadap penumpang yang melemparkan kata-kata kesat berunsur penghii naan kepada agama dan bangsa atas motif yang tidak diketahui.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Terdahulu, pemandu Grab berkenaan, Murshid, 37, menerima tempahan daripada penumpang bernama Mac di Jalan 51A/225 Seksyen 51 A, Petaling Jaya pada jam 9:56 malam Khamis, untuk pergi ke Damansara, Petaling Jaya.

Dalam perjalanan ke lokasi, Murshid menerima mesej daripada Mac yang melemparkan kata-kata kessat dan menghii na Melayu serta Islam.

“Antara kandungan mesej terbabit adalah “Du mb idi 0t, I am not gonna give you free money Melayu Bo d0h dan Di lE in He eII”, selain turut menghii na Allah sebelum membatalkan tempahan berkenaan.

“Saya tidak tahu mengapa dia menghantar mesej sebegitu. Tetapi saya terus ke lokasi berkenaan untuk mengesan individu berkenaan berikutan jaraknya tidak jauh dari lokasi saya,” katanya memetik laporan dari Harian Metro.

Sebaik tiba di lokasi, Murshid ternampak dua individu masing-masing lelaki dan wanita dalam kereta Toyota Vios.

Bagi mendapatkan kepastian, Murshid kemudian bertanya kepada lelaki berusia lingkungan 20-an terbabit sama ada dia yang membuat tempahan Grab dan menghantar mesej itu kepadanya.

Akhirnya mengaku

Pada awalnya, lelaki itu enggan mengaku tetapi setelah didesak akhirnya dia mengaku berbuat demikian.

Rakan wanita Mac cuba mententeramkan keadaan agar tidak berlaku perkara yang tidak diingini.

Murshid beredar dan terus membuat lapo ran po lis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Petaling Jaya pada jam 1:22 pagi hari ini untuk tindakan lanjut.

Difahamkan, Mac juga turut membuat lapo ran po lis berhubung kejadian itu.

Kejadian itu turut vii ral di media so si al selepas dimuat naik oleh bekas kakak ipar Murshid. Dan dalam kenyataannya itu, lelaki terbabit telah memohon maaf dan mengakui kesalahannya.

“Tetapi polis kata kes rumit atas alasan lelaki itu telah mengaku kesalahan beliau.” katanya.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Mohd Zani Che Din mengesahkan menerima laporan itu dan siasatan lanjut akan dijalankan oleh Jabatan Siasatan Jnayah (JSJ), Ibu Pejabat Polis Kontinjen Selangor untuk tindakan mengikut Seksyen 298 Kanun Kesk saan kerana mengeluarkan kenyataan melu kakan perasaan umat Islam.

Sumber: Harian Metro, Suzie Ahmad via Thereporter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *