Petua Mujarab Merawat Buasir Dengan Bawang Putih

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Petua Merawat Buasir – Penya kit Buasir yang tidak segera diubati dikhuatiri akan menyebabkan gejala semakin teruk, di mana akan terdapat benjolan semakin membesar di dalam duu bur. Jadi tunggu apalagi jika anda ada kenalan yang mengidap penya kit buasir, segeralah untuk di ubati.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Buasir adalah apabila berlaku pembengkakan pada bibir a nus. Jika terlampau pa rah pembengkakan ini boleh menimbulkan penda rahan. Jika keadaan ini berterusan pesa kit buasir akan banyak kehilangan da rah sehingga boleh menyebabkan ane mia.

Umumnya gejala yang dirasakan pertama kali adalah muncul bintil merah disekitar du bur, rasa pe rit dan pe dih ketika selesai buang air besar, bahkan mengeluarkan len dir dan sa kitnya boleh menjalar hingga ke pung gung. Untuk itu, jika mengalami gejala seperti itu perlu dilakukan rawatan secara intensif agar buasir cepat di atasi. Ada beberapa tumbuhan yang mujarab merawat buasir secara semulajadi. Salah satunya bawang putih.

Ada baiknya sebelum di ubati menggunakan bawang putih, terlebih dahulu harus mengetahui punca mengapa buasir berlaku. Kerana dengan mengetahui penyebabnya lebih mudah menanganinya. Ada beberapa perkara yang membuat buasir datang menganggu kesihatan tunbuh iaitu:

Terlampau lama duduk

Melakukan aktiviti dengan berjam-jam dalam posisi duduk membuat terjadi pelebaran pada du bur.

Kerana mengalami cirit-birit yang berpanjangan

Selalu buang air mengakibatkan kekurangan cecair dan berpengaruh pada du bur. Jika tidak ada lagi cecair yang di perlukan tu buh, pelincir yang berasal dari air dan serat yang di makan akan habis sehingga terlampau sering buang air besar membuat buasir akan keluar.

Sukar buang air besar setiap hari

Kerana sering mengalami sembelit sehingga sukar buang air besar.
Pola makan yang tidak sihat sehingga menyebabkan sembelit

Sering mengangkat benda yang berat.
Pekerja berat akan membuat bahagian du burnya akan terdorong keluar.

Merawat Buasir Secara Semulajadi Dengan Bawang Putih

Jika anda sudah mengetahui penyebabnya, anda baru boleh mengetahui caara mengubati buasir berda rah secara semulajadi dan boleh melakukan rawatan baik dari luar maupun dari dalam. Untuk rawatan dari luar, anda boleh menggunakan bawang putih tersebut dengan caara di tumbuk kemudian mencampurkan dengan sedikit air dan setelah dihimpit bawang putih tersebut akan mengelurkan air.

Air perahan bawang putih ini boleh dimanfaatkan untuk merawat buasir dengan cara disapu pada bahagian du bur setiap hari. Apabila rutin dilakukan buasir akan cepat hilang dan tidak membengkak lagi.

Apabila sudah dilakukan dengan sapuan pada bahagian du bur, jangan lupa minum air putih yang cukup agar tu buh lebih banyak cecair sehingga metabolisme tu buh lebih terjaga dan keperluan cecair yang sangat diperlukan tu buh untuk mengubati buasir ini lebih cepat berkesan.

Dengan menggunakan tumbuhan seperti bawang putih merupakan salah satu cara terbaik untuk merawat buasir secara semulajadi. Namun jangan lupa meminum air putih 2 liter setiap hari. Kerana bawang putih dan air putih sangat besar pengaruhnya untuk mempercepatkan penyembuhan buasir. Bagi anda yang sedang menderita buasir masa ini, perlu mencuba resipi mujarab ini.

Demikian petua untuk merawat buasir secara semulajadi dengan menggunakan bawang putih, semoga pembaca selalu di berikan kesihatan oleh tuhan yang maha esa serta di jauhkan dari segala macam penya kit. Kerana kesihatan itu mahal harganya. Selamat mencuba.

Kredit: Caara Tradisional Rawat Buasir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *