‘Dia Nak Ci um Ayah Dia Tapi Tak Dapat, Batu Itu Saja Yang Dia Dapat Ci um’

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Sebak dan sayu rasa hati melihat gambar kanak-kanak perempuan berusia 3 tahun ini mencium ba tu ni san ku bur ar wah bapanya yang dilaporkan mening gal du nia dalam kema la ngan.

Join Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Gambar yang dimuat naik oleh ibu saudaranya, Anne Mokhtar, mengundang pelbagai reaksi netizen yang turut bersimpati dengan nasib kanak-kanak itu yang kehilangan bapa di kala usia masih kecil. 

“You guys yang masih ada parents, tolong hargai. I don’t know how to control my tears seeing this picture of my niece kissing her father’s (my own brother) ba tu ni san.

“Ayah dia ja tuh dari motosikal ketika dalam perjalanan ke bengkel untuk sambung kerja di waktu malam. Kemudian, ayah dia ma aut serta merta di tempat kejadian.

“Saya menangis teruk selepas melihat gambar ini. Tak tahan weh air mata ni. Sebak tengok Adlina. I can’t imagine myself without ayah. Bertambah sedih lagi, Adlina masih kecil. 

“Dia kecil-kecil dah tak dapat kasih sayang seorang ayah. Kalau saya berada di tempat dia, saya sum pah su sah nak terima.

“Dia nak ci um ayah dia, dah tak dapat. Batu itu saja yang dia dapat ci um. Aku harap sampai ke akhir ha yat Adlina, dia sentiasa ingat dan selalu menzia rahi pusa ra ayahnya. Amin.

“She’s so strong and clever. I’m proud that she understands to deep down in her heart, she misses her ayah so much cause she’s daddy’s lil princess. 

“Adlina berumur 3 tahun menjelang Disember(2017) ini. Dia satu-satunya anak ar wah abang saya. Yang seorang lagi dalam gambar itu adalah anak saudara. I just can’t help it. It breaks my heart seeing it,” katanya Anne.

Hargailah ibu bapa kita. Selalu bertanyakan khabar mereka, turutilah kemahuan mereka walaupun adakalanya ianya memenatkan. Namun kepenatan kita tidak setanding dengan kepenatan mereka menjaga kita sehingga kita berjaya menjadi manusia yang berguna. Hargailah mereka sementara masih ada. 

Semoga adik Adlina tabah dan cekal mengharungi hari-hari yang mendatang. Mari sedekahkan Al-fatihah kepada bapa Adlina, Adli Mokhtar. 

Sumber: The Reporter

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Add Comment