Makin banyak kau iri hati dan deng ki, nanti makin banyak Allah tarik rezeki

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Iri hati dan hasad deng ki adalah satu penya kit hati yang perlu kita hindari. Penya kit iri hati dan hasad deng ki ini jika dibiarkan akan membuat hati seseorang itu terasa sempit dan jauh daripada mendapat ketenangan didalam hidup.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Menurut satu ceramah yang kami dengar sebelum ini, bagaimana kita mahu tahu hati kita ini mempunyai hasad dengki atau iri hati? Caranya adalah sangat mudah, apabila kita melihat kejayaan seseorang kita merasa sa kit hati. Kedua ialah,apabila seseorang yang kita tidak suka itu menerima musibah atau kemala ngan,kita lah orang yang paling merasa gembira dengan khabar berita tersebut.

Berikut adalah perkongsian oleh Hajjah Rohana Saad.

Buanglah Rasa Iri Hati Dan Deng ki

Hidup jangan terlalu dengki dengan kelebihan orang lain. Masing-masing ada kelebihan dan kekurangan. Cuma sentiasa kena bersyukur dengan apa yang ada. Jangan pernah iri terhadap kejayaan orang lain, kerana kita tidak pernah tahu letihnya ia dalam memperju angkan kejayaannya dan berapa kali ia jatuh namun bangkit kembali. Iri hati membuat kau sedih melihat orang lain bahagia. Dan bahagia saat melihat orang lain sedih.

Melihat pencapaian orang lain? Terinspirasi jangan iri, jangan deng ki. Kalau lapang hati, lapang pula rezeki. Jangan iri dan deng ki dengan kejayaan dan pencapaian orang lain, kerana setiap orang yang menerima lebih akan diminta lebih juga dalam hidup ini, sehingga kita tak perlu iri, tapi bersyukur apa yang diberi ALLAH saat ini. Kunci nikmat itu merasa memiliki dan menikmati apa yang ada, bukan dipaksa untuk harus ada. Satu tips untuk berjaya, jangan ada sifat iri hati dan deng ki dengan kejayaan orang lain. Sebab? Itu rezeki dia, rezeki kau ALLAH bagi nanti, sabar!

Belajar Rasa Cukup

Bila air yang sedikit dapat menyelamatkan kau dari dari rasa haus. Tak perlu meminta air yang lebih banyak yang kemungkinan akan menenggelamkan kau. Selalulah belajar merasa cukup dengan apa yang kau miliki. Saat hati sempit, rasa ben ci, rasa sa kit hati dan segala rasa yang menyesakkan segera buka Al-Quran, baca dan resapi ertinya. ALLAH janji penyembuh dari segala penya kit hati. Perbanyakkan zikir. Perbanyak mengingat ALLAH. Hanya dengan mengingat ALLAH hati menjadi tenang.

Ketika kau merasa lebih gagal dibandingkan dengan orang lain. Ketika kau merasa miskin sedangkan orang lain kau lihat mereka senang dan mewah. Kau tidak perlu kece wa dan berse dih. Keke cewaan dan kese dihan tidak akan mengubah hidup kau. Yang paling penting kendalikan hati agar tidak iri dan deng ki. Semakin kau iri dan deng ki, semakin banyak ALLAH tarik kau punya rezeki. Sedangkan jika kau bersyukur, pasti ALLAH melipat gandakan rezeki kau lagi. Perasaan yang paling bahaya adalah iri dan deng ki, kerana ia melahirkan keben cian. Dan keben cian akan membo noh kau perlahan.

Jangan Iri Hati Dan Deng ki

Iri hati dan deng ki adalah penya kit hati yang mampu memporak-perandakan hidup. Selama kita punyai rasa iri hati dan deng ki, jangan harap kita akan bahagia. Jangan pernah iri dengan apa yang orang lain ada, setiap orang punya masalahnya sendiri. Jadi bersyukurlah. Iri hati dan deng ki menghapus kebaikan dan kebahagian, hidup penuh tekanan dan kekecewaan. Kalau hati kita senang melihat orang lain susah, maka hati kita tengah sa kit. Dan segerakanlah ubati sebelum hati ma ti. Dengan apa?.. Banyakkan syukur, banyakkan istighfar.

Hati-hati Dengan Hasad Deng ki

Hati-hati dengan penya kit iri hati dan hasad deng ki ini. Hal ini kerana, menurut seorang ustaz, jika dibiarkan sifat ini didalam hati, ia akan menhapuskan amalan-amalan yang telah dilakukan sebelum ini yang akhirnya dikhuatiri kita akan muflis di akhirat kerana hilangnya pahala amalan.

Caara Mengubati Penya kit Hasad Deng ki dan Iri Hati

Antara cara yang boleh kita lakukan untuk menghilangkan rasa iri hati dan hasad deng ki ini adalah dengan mela wan perasaan tersebut, dan jangan mengiyakan bisikan iri hati. Selain itu,apabila kita melihat seseorang mempunyai kelebihan dan kejayaan dan timbul perasaan iri hati didalam hati, segera lah istighfar dan mendoakan lagi kejayaan kepada orang tersebut.

Contohnya kita melihat perniagaan Ali bertambah maju sekarang. Muncul iri hati dan deng ki dalam hati. Maka ketika itu berdoalah ” Ya Allah, Kau tambahkan kemajuan dalam perniagaan Ali dan limpahkanlah kekayaan sehingga 7 keturunan”. Semoga dengan doa begitu akan mengelakkan kita daripada bersifat dengki serta mampu menidakkan bisikan syaitan didalam hati.

Semoga bermanfaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *