Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah
NILAI: Pergeseran antara pelawak, Mazlan Ahmad atau Lan Pet Pet dengan pengawal keselamatan, Yahya Manap, berakhir apabila mereka bersemuka di sebuah premis di sini, malam tadi.
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew
Dalam pertemuan hampir dua jam yang dihadiri keluarga dan sahabat baik kedua-dua pihak, permohonan maaf Mazlan, 50, disambut Yahya, 68, dengan hati terbuka.
“Saya maafkan Lan (Mazlan)… Ini bukan kerana wang tetapi keinsafan dirinya membuka hati saya memaafkannya.
“Buang yang keruh, ambil yang jernih. Lagipun, Ramadan al-Mubarak akan tiba, tidak lama lagi. Lebih elok kami berbaik daripada memanjangkan sengketa pada bulan mulia.
“Saya bukannya penden dam… Segala perbuatan dan kekhilafan Lan terlerai sebaik kami bersemuka,” kata Yahya kepada BH Online.
MAZLAN berjanji akan menjaga keluarga Yahya yang disapanya Pak Ya seperti famili sendiri.
Yahya atau mesra disapa Pak Ya memberitahu, dia kasihan kepada Mazlan terutama dalam aspek karier dan reputasinya selepas insiden hitam itu.
“Kerjaya dan reputasi Lan tercalar dengan insiden itu,” katanya.
Yahya menghormati tindakan Lan yang sanggup bersemuka untuk memohon maaf dengan hati yang ikhlas.
“Asalkan Lan insaf dengan perbuatannya, itu sudah cukup. Saya akan berbincang dengan peguam untuk menarik balik permohonan rayuan supaya hvku man terhadap Lan disemak semula.
“Saya tidak akan meneruskan tindakan s4man itu,” katanya.
Sementara itu, Mazlan yang juga anggota kumpulan Senario, bersyukur Yahya yang disapanya Pak Ya dan keluarga, memaafkan dirinya dan melayan dengan baik pada pertemuan itu.
“Berminggu-minggu fikiran saya runsing dan tidak senang hati selagi tidak bersemuka dengan Pak Ya dan keluarga.
“Saya mengambil sedikit masa untuk mengatur pertemuan ini. Saya perlu mencari nombor telefon dan memastikan Pak Ya bersetuju untuk bersemuka.
“Saya berterima kasih pada Pak Ya dan keluarga yang menerima pelawaan untuk bertemu.
“Pada awalnya, saya tahu Pak Ya m4 rah. Tetapi apabila melihat saya dengan rendah diri, zahir dan ba tin memohon maaf, dia akhirnya tersenyum,” katanya.
Mazlan berkata, dia akan ingat pesanan Pak Ya supaya tidak mengulangi kesilapan.
“Walaupun pada pertemuan ini, air mata tidak menitis, tetapi hati saya menangis tiada siapa tahu.
Janji Lan Pada Pak Ya:
“Saya sedih dan insaf. Saya berjanji akan menjaga Pak Ya dan keluarga seperti famili sendiri. Saya merancang membawa Pak Ya dan isteri menunaikan umrah di Makkah, insya-Allah,” katanya.
Pada 15 April lalu, Mazlan didenda RM2,000 oleh Mahkamah Majistret Seremban selepas mengaku salah memu kul Pak Ya yang bertugas sebagai pengawal keselamatan di Acacia Park Desa Jati, di sini.
Mazlan mengaku bersalah atas pertuduhan mengikut Seksyen 323 Kanun Kesek saan yang dibacakan di hadapan Majistret Mayon Yusof.
Mazlan mengaku melakukan kesalahan itu di Acacia Park Desa Jati pada 6 April lalu. Pelakon filem Zombie Kampung Pisang itu membayar denda diputuskan mahkamah.
Alhamdulillah. Semua dapat diselesaikan dengan baik. Yang tua dihormati, yang muda disanyangi.
Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!
sumber: bharian