Epal Hijau Atau Epal Merah, Yang Mana Satu Lebih Baik

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Epal adalah buah paling popular dan penuh dengan nutrisi yang baik untuk kulit dan tu buh. Kaya dengan serat, antioksida dan Vitamin C, epal antara buah terbaik untuk diet. Ia membuatkan anda kenyang dan mengandungi kalori yang rendah.

Join Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Menurut laporan kesihatan daripada Ame rika Sya rikat, satu cawan epal hijau mengandungi 14 gram kabohidrat manakala epal merah, 15 gram kabohidrat.

Tidak banyak beza dan pakar diet mengesyorkan untuk anda mengambil 45% kalori daripada kabohidrat.

Kandungan Gula

Epal terkenal dengan khasiat yang mampu mela wan penya kit dia betis. Tetapi jika dikira daripada jumlah kandungan gula, epal hijau lebih selamat untuk penghi dap ken cing manis.

Epal merah mengandungi kandungan gula (yang asli dan selamat, tidak seperti gula untuk minuman) yang lebih manis dan tidak masam.

Bagaimanapun, kandungan gula dan epal tidak mengandungi kalori seperti gula yang diproses.

Epal Merah atau Epal Hijau?

Epal hijau terbukti megandungi lebih banyak nutrisi terutamanya di bahagian kulit namun, tidak kisah merah atau hijau, anda disarankan untuk tidak memarut kulitnya sebelum makan.

Kedua-duanya berkhasiat apatah lagi jika anda memilih yang organik. Apa yang penting, anda tidak digalakkan makan epal melebihi enam biji sehari kerana kadar gula dalam tubuh akan meningkat.

Jangan sesekali mengamalkan diet yang hanya makan epal setiap hari tanpa mengambil makanan lain. Cukup hanya satu atau dua biji sehari.

Add Comment