Minum Teh O Ais Punca Kega galan Bu uah Ping gang

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Teh ais sudah menjadi air minuman kegemaran ramai rakyat Malaysia namun tidak perlu difahami pengambilan teh juga ada kesan negatif buat kesi hatan.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Memetik kajian terbaru yang disiarkan di Health News Daily, risi ko minum teh ais, dapat menyebabkan pembentukan batu ka rang. Kajian ini dilakukan oleh Loyola University Medical Center. Mereka menjelaskan jika minuman teh yang disediakan sejuk mengandungi oksalat yang cukup tinggi.

Zat ki mia ini menyebabkan pembentukan kristal-kristal kecil yang terbentuk daripada mineral dan garam. Tidak hanya teh saja yang mengandungi oksalat, jenis makan lain seperti bayam, rhubarb coklat, dan kacang juga masuk dalam senarai makanan tinggi oksalat.

Walaupun kristal ini tidak berba haya, namun para penyelidik mengatakan jika pegumpulan Kristal mungkin terjadi. Ini akan mengganggu aliran urin dari ginjal ke pundi kencing, dan akan menyebabkan rasa sa kit yang teruk.

“Bagi orang yang mempunyai kecende rungan memiliki gang guan fungsi buah ping gang, teh ais adalah minuman yang paling tidak disyorkan,” papar Dr. John Milner, pembantu profesor urologi di Universiti Loyola Chicago Stritch.

“Seperti orang lain, saya juga sangat suka menikmati teh ais semasa cuaca panas, namun jangan berlebihan.”

Seperti dimaklum, kekeringan adalah salah satu penyebab gang guan buah ping gang, dan tea ais mungkin adalah penyebab meningkatkan risi ko ini. Untuk mengelakkan penyahhidratan ini, air putih tetap menjadi pilihan terbaik.

Sumber: Aliffchannel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *