Merawat Ken cing Maa nis Dan Koles terol Dengan Daun Salam

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Ram4i sekali orang yang belum mengetahui secara jelas tentang kandu ngan daun salam, ramai orang yang menyangka bahawa daun ini hanya dapat digunakan sebagai perasa masakan sahaja, namun ternyata ada banyak sekali manfaat di sebalik daun yang berwana hijau ini. Khusus sebagai perasa masakan, daun ini mempunyai fungsi sebagai penyedap, penambah aroma, dan juga dapat mengurangkan penggunaan garam dalam masakan.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Jika diteliti lebih d4lam lagi, daun ini memiliki berbagai macam manfaat untuk tu buh, kerana itu sangat wajar apabila seseorang mengamalkan minum air rebusan daun salam secara rutin dapat menyembuhkan pelbagai macam penya kit.

Daun salam atau nama saintifiknya Laurus Nobilis ialah daun beraroma yang selalu digunakan dalam masakan seperti sup, masakan tumis dan masakan lain kerana aroma dan rasanya yang unik dan juga bagi menambahkan kelazatan dalam makanan.

Ia juga merupakan bahan asas masakan Barat yang digunakan untuk memanggang dan membakar. Buahnya kelihatan seperti buah zaitun. Daun ini dikatakan mempunyai 1001 khasiat perubatan yang baik untuk kesihatan kerana mengandungi pelbagai zat mineral.


Kandungan nutrisi

Kandungan nutrisi yang ada dalam daun salam ini ada banyak, seperti berbagai macam vitamin, asam folat, niacin, pyridoxine, sodium, riboflavin, kalsium, potassium, tembaga, magnesium, zat besi, fosfor, mangan, seng, selenium serta mangan.

Selain itu berdasarkan sebuah penelitian, daun ini mengandung tanin, minyak atsiri dan juga flavonoid, dimana kandungan-kandungan ini dapat mengendalikan kadar gula yang ada dalam da rah. Selain itu beberapa kandungan lainnya bersifat diuretic, menyebabkan kadar asidik dalam darah menurun.

Merawat Cirit-Birit

Ambilkan 10 daun salam yang segar dan campurkan bersama 2 cawan air. Rebuskan selama 15 minit dan minum air tersebut ketika masih lagi panas.

Merawat Ken cing Ma nis Dan Koles terol

Ambil 6-8 daun salam segar dan campurkan 3 cawan air panas. Biarkan sejuk dan minum sebelum makan. Amalkan dua kali sehari untuk hasil yang menakjubkan.

Ekz zema

Campurkan 8 daun salam segar bersama 20 gram kunyit. Tumbuk sehingga lumat dan sapukan pada kulit yang dijang kiti ekz zema. Amalkan sehingga sembuh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *