SAUDARA MARA TAK DATANG RUMAH TAPI SAYA SELALU MELAWAT MEREKA. ANDA PERNAH JADI SEDEMIKIAN, FAHAMI TEGURAN INI

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Ada orang sedih. Kenapa rumah saya adik beradik x datang pun. Saya je kena ziarah mereka. Dan mereka “lalu” rumah saya tetapi x singgah ..

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Mai saya bagi tau. Allah SWT perintahkan kita menziarahi untuk eratkan silaturahim. Jika kita buat kira dapat pahala. Mereka x dapat. Bab ni kita yang pilih. Antara pahala @ keben cian @ den dam @ jealous.

So biarkan orang yang x mau menyambung silaturahim. Kita ikut sunnah pasti kita bahagia. Seperkara lagi. Saya sendiri tidak kesal @ kece wa jika rumah saya tidak dikunjungi sanak saudara. Mungkin mereka bz. Ada hal lebih penting daripada silaturahim.

Kita x perlu kecil hati. InsyaAllah orang lain jadi tetamu kita.. membawa balik dosa kita dan membawa rahmat .

Fahamilah 7 perkara dalam hidup kamu:

Apabila mening gal du nia ayah kamu , maka ma tilah pimpinan dan nasihatnya…

Apabila mening gal du nia ibu kamu, maka terpadamlah cahaya kelembutan belaian dan tunjuk ajar nya…

Apabila mening gal du nia abang kamu, maka longlailah cita2 yg dikongsi bersama…

Apabila mening gal du nia kakak kamu, maka hilanglah senyuman kasihnya…

Apabila mening gal du nia adik2 kamu, maka hilanglah tempat tumpang kasih, nakal, gurauan dan keceriaannya…

Apabila mening gal du nia pasangan kamu, maka pudarlah perkongsian harapan, perasaan dan keceriaannya…

Apabila mening gal du nia sahabat kamu maka pudarlah sirna nasihat dan doa tulus dari bersih hatinya…

Ketahuilah…. hidup ini sangat singkat utk kedeng kian, kemarahan, keben cian dan memutuskan hubu ngan kerana ESOK semuanya hanya tinggal kenangan.

Maka..

senyumlah, berlapang dadalah, maafkanlah sesiapa yang menya kitkan kamu lantaran kita tidak tahu…. bila kita akan berangkat ‘ mening galkan’ du nia yg fana ini….

Muhasabah seorg insan dhaif

gambar hiasan

Sumber: Jimmy Azlin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *