Amalan Selepas Solat Subuh Yang Dapat Mengha pus Sepuluh Kesalahan

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Ada banyak amalan sesudah solat subuh atau solat fardhu yang lainnya. Antara amalan yang sunat dilakukan termasuklah berzikir dan berdoa memuji-muji nama Allah, Tuhan pemberi rezeki Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Yang saya nak share dalam tulisan kali ini adalah tentang amalan selepas solat subuh yang dapat menghapuskan 10 kesalahan kita kepada Allah. Senang cerita dosa kita yang lepas yang kita tak terkira jumlahnya.

Amalan Selepas Solat Subuh Yang Dapat Menghapus 10 Kesalahan

Daripada Ustaz Md Faizal Wahab, beliau menggariskan satu amalan mudah yang boleh diamalkan oleh kaum muslim agar diberikan keberkatan hidup setiap hari.

Nak tahu apakah amalan tersebut?
Mengikut ustaz tersebut, amalan mudah berikut amat bermanfaat diamalkan. Insyaa Allah.

Bacalah,

La Iaaha Illallahu Wahdahu La Syarikalah..
Lahul mulku wa lahul hamdu yuhyi wa yumiit
Wa hua ‘ala kulli shai-in qadir.
.

Amalan Selepas Solat Subuh Yang Dapat Menghapus 10 Kesalahan

Mengikut kata ustaz dalam videonya, amalan di atas jika dibaca sebanyak 10 kali selepas solat subuh, ia akan memperolehi./ Allah Azzawajalla akan:

Amalan Selepas Solat Subuh Yang Dapat Menghapus 10 Kesalahan

1. Dituliskan 10 kebaikan kepadanya
2. Dihapuskan 10 kesalahannya

3. Dinaikkan 10 darjatnya
4. Dipelihara daripada keburukan sepanjang hari
5. Dipelihara dari syitan yang dire jam.

SEBAB MENGAPA AYAM BERKOKOK DI SUBUH HARI.

SubhanAllah .. Allahu Akbar .. Dalam firman Allah SWT & Sabda Rasulullah SAW kian hri semakin tidak sedikit yg terbukti. Salah satunya yaitu sabda Nabi Muhammad SAW berkaitan Ayam yg sanggup melihat Malaikat.

Kurang lebih 1400 th silam Nabi SAW bersabda: “Bila engkau mendengar nada ayam jantan, sehingga mintalah kurnia terhadap Allah, lantaran dia menonton malaikat. Sedangkan seandainya engkau mendengar ringkikan keldai, sehingga berlindunglah pada Allah dari syaitan, lantaran ia menonton syaitan.” (HR . Bukhari-Muslim – Shahih)

Sabda Nabi Muhammad SAW ini menuturkan bahawa ayam mampu menonton malaikat. Sabda Nabi merupakan wahyu yg diterimanya daripada Allah SWT yg tak boleh diragukan kebenarannya. Tapi begitu ilmu wawasan bergaya mendedahkan bahawa bukti sabda Nabi ini sanggup dibuktikan dengan cara ilmiah.

Di thn 2010, Jurnal Public Library of Science ONE memuatkan hasil kajian para ilmuan yg dipimpin oleh Joseph Corbo (St Louis, Washington University). Hasil kajian tersebut menyatakan bahawa kepada retina ayam ditemui type sel kon tambahan yg tak dijumpai kepada manusia & mamalia yang lain. Sel-kon iaitu sel-sel dalam retina yg mempunyai kebolehan utk membezakan warna cahaya (cahaya-sensing). Sel-sel ini akan membezakan panjang gelombang cahaya yg berlainan.

Sel kon tambahan kepada ayam ini bakal menonton sinar ultraviolet. Berlainan bersama manusia yg cuma mempunyai 3 jenis sel kon maka macam-macam warna basic yg boleh di lihat indra manusia merupakan merah, hijau & biru. Sel-sel kon tambahan kepada ayam ini tersebar merata di seluruhnya bidang retina, maka warna violet bakal dilihatnya bersama terang.

Kita seluruhnya telah mengetahui bahawa malaikat diciptakan Allah dari cahaya. Sama Seperti keterangan dari hadis riwayat Abu Daud & Tirmidzi:

“Malaikat diciptakan dari cahaya, jin diciptakan dari nyala api ….”. Malaikat yakni mahkluk yg percaya ada, tapi keberadaannya tak sanggup diindrai media indra manusia.

Bersama ditemukannya sel kon tambahan kepada ayam & dgn adanya sabda Nabi berkenaan keupayaan ayam dalam menyaksikan malaikat, sehingga barangkali akbar sel-sel kon tambahan inilah yg menjadikan ayam mempunyai kebolehan tersebut.

Kokok ayam di pagi hri nyatanya bukan semata kerana terbitnya matahari. Tapi Dia tengah menyaksikan para malaikat Allah yg bertebaran membahagikan rezeki kepada makhluk-makhlukNya. Sehingga serasi sabda Nabi di atas, berdo’alah seandainya mendengar ayam berkokok. Do’a yg mengandung permintaan boleh kurniaan Allah. Mudah-mudahan limpahan kurnia senantiasa mengalir terhadap diri & keluarga kita 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *