9 Pekerjaan Yang Paling Mengge mukkan Badan

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Satu kajian terbaru yang dikendalikan oleh Harris Interactive menemui bahawa pekerjaan yang melibatkan tahap tekanan yang tinggi dan pergerakan harian yang terhad mempunyai peratusan yang tinggi untuk menjadikan seseorang itu gemuk.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Jika dikaji secara saintifik, dakwaan ini sememangnya berasas. Kerja yang melibatkan tahap tekanan yang tinggi memberikan tekanan luar biasa kepada badan, lalu menyebabkan badan anda merembeskan hor mon yang dikenali sebagai kortisol.

Hor mon ini akan menyebabkan anda terlebih makan, atau makan makanan yang tidak sihat. Peningkatan hor mon ini dalam badan juga meningkatkan tahap insulin anda, merendahkan tahap gula dalam da rah, yang menyebabkan anda teringin memakan makanan manis dan berlemak. Anda lebih cenderung untuk makan kek dan kentang goreng, daripada memakan makanan sihat seperti buahan atau salad.

Kami ingin berkongsi dengan anda 8 pekerjaan yang mempunyai kebarangkalian yang paling tinggi menyebabkan kegemukan, dan nyatakan pendapat anda, sama ada anda setuju atau tidak.

1. Doktor / Jururawat

Memang tidak syak lagi, kerja sebagai ahli medikal sememangnya antara kerja yang paling mencabar di muka bumi. Apa lagi yang menyedihkan adalah terdapat kes-kes bun nuh diri akibat tekanan kerja. Namun bukan itu yang kita mahu bincangkan. Tekanan di hospital sememangnya tinggi, sama ada daripada pegawai atasan, pesa kit, mahupun waktu bekerja yang tidak menentu. Selain daripada tekanan, waktu kerja yang lama dan tidak menentu yang menyebabkan tidur yang tidak cukup dan menentu juga menyumbang kepada penambahan berat badan.

2. Guru

Tidak asing lagi pekerjaan ini sering dikaitkan dengan kegemukan. Apabila terdengar perkataan guru, apakah yang berada di minda anda? Mesti anda terfikir seorang guru yang sedang duduk di mejanya bukan? Menurut kajian, guru-guru lebih terdedah untuk menambah berat badan mereka kerana banyak menghabiskan masa bekerja di meja mereka.

Terdapat juga guru yang mengajar dengan hanya duduk di atas kerusi. Juga, kerja-kerja lain seorang guru seperti menyediakan rancangan pembelajaran, menanda kertas dan sebagainya mengehadkan pergerakan seharian mereka lalu menyumbang kepada kegemukan. Juga tidak terlepas daripada mengalami tekanan di tempat kerja akibat pelajar-pelajar na kal yang sukar dikawal, serta kerenah ibu bapa yang meletakkan tugar mengajar seratus-peratus di bahu guru-guru.

3. Peguam

Jika anda seorang peguam, pasti anda setuju yang kerja anda sememangnya memberikan tekanan pada diri anda. Seorang peguam perlu menyelidik dengan lebih mendalam tentang sesuatu kes, dan menyemak kembali semua undang-undang yang terlibat, serta mencari cara untuk memenangi sesuatu kes. Bukan satu tugas yang mudah. Ia membuatkan mereka tertekan dan cenderung untuk makan berlebihan.

4. Agen Pelancongan

Mereka yang bekerja sebagai agen pelancongan adalah mereka yang perlu memuashatikan semua pihak. Sama ada bos mereka atau pelanggan. Mereka perlu merancang dan mengaturkan segala butiran perjalanan. Kerja-kerja ini sangat memberi tekanan kerana banyak butiran yang perlu dikaji dan disemak. Bukan itu sahaja, mereka juga perlu mencapai sasaran jualan, jika tidak, akan ada bebelan daripada bos. Akhir sekali, sememangnya kerja sebegini memerlukan mereka duduk di depan komputer untuk jangka masa yang panjang.B

5. Arkitek, Pereka, Pelukis

Kerja-kerja ini amatlah fleksibel dan bebas. Mereka selalunya mempunyai jangkamasa untuk menyiapkan kerja-kerja mereka. Dan kerja seperti ini bergantung kepada kreativiti dan insipirasi. Mereka tidak terikat kepada jaduah, sama juga seperti pemakanan mereka. Mereka makan apa yang mereka suka, dan boleh dikatakan 90% daripada waktu kerja mereka dihabiskan dengan bekerja secara duduk.

6. Pembantu Tadbir

Kerja yang tidak banyak melibatkan pergerakkan, hanya berada di depan komputer setiap masa. Kerja ini dikaitkan dengan tekanan yang tinggi serta kebimbangan seharian. Ia juga menyebabkan mereka tidak mempunyai banyak masa yang menyebabkan mereka terpaksa makan ketika membuat kerja, iaitu di hadapan komputer.

7. Saintis

Pekerjaan yang memerlukan intelektual biasanya berkait rapat dengan sesuatu yang tidak banyak bergerak, kerana mereka lebih banyak menggunakan otak. Disebabkan saintis-saintis bersungguh-sungguh mempelajari dan membuat penemuan baru, pekerjaan ini selalunya membuatkan mereka untuk mengabaikan pemakanan yang sihat. Tiada masa untuk memikirkan tentang pemakanan kerana sibuk bekerja. Seperti contoh, di NASA, mereka menggalakkan saintis-saintis bersenam ketika waktu bekerja dan menganjurkan program kurangkan berat badan.

8. Ahli IT

Bidang informasi teknologi adalah gabungan bidang saintifik dan kreativiti. Dan sudah pasti anda tahu pekerjaan ini memerlukan mereka bekerja setiap masa di depan komputer, secara duduk, dan mengalami tekanan yang tinggi. Pekerjaan ini sememangnya memerlukan kesabaran kerana mereka akan bekerja sehingga lewat malam, dan kemungkinan berhari-hari tanpa henti. Ia menyebabkan mereka cenderung untuk makan tidak tentu masa dan makanan yang tidak sihat.

9. Pegawai Pemasaran Dan Perhubungan Awam

Bagi mereka yang bekerja dalam bidang ini, mereka tidak mempunyai jadual yang tetap. Mereka juga tidak mempunyai rutin untuk diikuti, dan juga tidak ada tarikh akhir untuk sesuatu pekerjaan. Namun, mereka perlu menghadiri majlis-majlis yang diadakan, dan kebanyakan daripada majlis-majlis ini menhidangkan makanan yang manis dan berlemak. Sebab itulah bidang ini termasuk dalam senarai pekerjaan yang menggemukkan.
Adakah pekerjaan anda tersenarai dalam senarai ini? Dan apa pendapat anda, adakah anda bersetuju, atau tidak

Sumber :Huffington Post Web MD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *