9 Khasiat Misai Kucing Untuk Kesi hatan

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Pasti ramai yang sudah ketahui kebaikan herba misai kucing kerana di negara kita sangat popular dengan jualan Teh Misai Kucing. Pokok herba ini boleh ditemui di seluruh negara Asia Tenggara dan Aust ralia Tropika.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Misai kucing atau nama saintifiknya ‘orthosiphon aristatus’ adalah asal usul nama kepada ‘lippenblutengewachse, lamiaceae, labiatae’. Jom, baca khasiat Misai Kucing iaitu:

1. Membersihkan Ginjal

Tok sik seperti a sid urik berlebihan, sisa-sisa metabolik dan pengumpulan a sid perlu dising kirkan dari badan untuk mengelakkan pengumpulan. Kegagalan berbuat demikian akan menyebabkan keletihan, kulit tidak berseri, daya tahan yang lemah, sengal-sengal dan lain-lain.

Misai Kucing ini elok untuk membersihkan ginjal dan saluran air kencing anda. Pendek kata ia membersihkan sistem perkumuhan anda. Oleh itu, jika anda kerap ke tandas untuk buang air, jangan fikir bahawa itu merupakan tindak balas yang negatif kerana sebenarnya ia menunjukkan proses pembersihan sedang berlaku.

Yang bagusnya,penyakit batu karang juga dapat dielakkan.

2. Merawat Kencing Manis

Misai kucing juga dapat membantu membuang tok sin di dalam badan dan juga membantu mengurangkan kepekatan glukosa dalam da rah dengan ketara. Sekaligus mengelak dan merawat masalah kencing manis.

3. Merawat Tekanan Da rah Tinggi

Ia membantu mengurangkan koles trol dan merendahkan tekanan da rah dengan cara memisahkan sel-sel da rah dari bercantum dan melekat.

4. Antioksidan

Menariknya mengenai Misai Kucing ini adalah ia dapat menjaga sel dari tindak balas radikal. Jika anda kerap minum teh Misai Kucing, maka anda pun dapat kelihatan muda.

Antara Khasiat Misai Kucing Yang Lain:

Mengurangkan tahap koles trol.

Membaiki tahap stamina dan tenaga.

Mengurangkan inflamasi dan gout.

Mengurangkan pembendungan air.

Membantu melancarkan peredaran da rah.

Cara-Cara Penggunaan Misai Kucing

Cara Pertama:

Ambil beberapa bunga herba Misai Kucing, kemudian rebusnya dengan lima cawan air.

Minum setiap hari pagi dan malam sebelum atau selepas makan.

Cara Kedua:

Ambil beberapa bunga herba Misai Kucing lalu digunting kecil-kecil atau dikoyakkan

Rendam dengan secawan air panas.

Tutup dan biarkan suam.

Minum hingga habis.

Amalkan setiap hari pagi dan malam.

Misai kucing ini lebih baik diamalkan setiap hari untuk keputusan yang lebih baik. Anda dinasihatkan untuk menjaga pemakanan seperti gula dan sebagainya ketika pengambilan Misai Kucing untuk memastikan keberkesanan khasiatnya.

Semoga memberi manfaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *