7 Mi tos Makanan Yang Merba hayakan Tu buh Badan Sebenarnya Berkhasiat

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Ramai yang beranggapan terdapat beberapa sayuran ini mampu memudaratkan tu buh badan. Tapi sebaliknya ia hanya mitos yang diturunkan dari dahulu sehingga sekarang. Mungkin sikap orang dahulu yang terlebih berhati-hati.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Penya kit-penya kit yang anda peroleh selepas memakan sayuran ini adalah berpunca dari anda sendiri. Kemungkinan berpunca dari bakte ria-bakte ria yang ada disekeliling anda. Maka jangan persalahkan sayuran ini.

Sayuran ini mempunyai kahsiat yang tersendiri yang mampu merawat tubuh badan anda. Anda tidak perlu khuatir untuk memakan sayuran ini lagi kerana segala mitos itu tidak benar. Jika masih takut untuk memakannya, bergantung pada diri anda sendiri.

1. Bawang Punca Badan Berbau?

Jangan takut untuk memakan bawang kerana, bawang bukan punca sebenar badan anda berbau. Bau badan akan muncul apabila peluh bercampur bakte ria yang hadir pada lipatan tu buh badan seperti ketiak.

Bawang hanyalah penyebab suhu tubuh badan meningkat sehingga membuat anda berpeluh tetapi bukan berbau.

2. Biji Jambu Punca Sa kit Usus?

Ada yang menyatakan bahawa memakan biji jambu boleh menyebabkan masalah pada usus. Sebenarnya, penya kit usus ini terhasil disebabkan daripada bakte ria patogen yang mengjang kiti usus besar.

Biji jambu tidak mungkin akan tersumbat dalam usus kerana biji jambu akan keluar apabila anda membuang air besar.

3. Timun Punca Keputi han?

Ramai kaum wanita tidak gemar memakan timur kerana ditakuti berlaku keputi han. Keputi han terjadi adalah berpunca a lat su lit anda lembab dan sikap malas untuk menukar seluar da lam anda sehingga menyebabkan pertum buhan bakte ria.

Timun dipercayai tidak mempunyai bahan yang menyebabkan keputihan.

4. Lemon Campur Kicap Punca Sa kit Perut?

Jika ada pernah mendengar petua mengamalkan perahan limau nipis atau lemon bersama kicap mampu menghilangkan batuk, jangan ragu-ragu untuk mencubanya.

Sebenarnya, limau dan lemon mempunyai a sid tinggi yang dapat membu nuh bakte ria punca batuk. Kicap pula bertindak sebagai penyeimbang rasa masam limau nipis atau lemon. Ia tidak akan memudaratkan perut anda.

5. Buah Salak Punca Sembelit?

Ramai yang tidak memakan buah salak kerana dikhuatiri akan mengalami masalah sembelit. Buah salak sebenarnya mengandungi serat yang tinggi sehingga mampu melancarkan pembuangan air besar anda.

6. Bayam Punca Urat Timbul?

Memakan bayam atau pucuk ubi akan membuat urat anda timbul dan sakit? Jangan risau, ia sama sekali tidak benar kerana semua jenis sayuran adalah baik untuk keperluan tu buh badan malah sayur ini mengandungi banyak serat untuk melancarkan pembuangan. Sa kit urat adalah berpunca daripada tok sik yang bayak dalam badan dan pengambilan garam secara berlebihan.

7. Buah Nenas Punca Kegu guran?

Tiada bukti menyatakan buah nenas mampu mengu gurkan kan dungan. Buah nenas mengandungi enzim bromelain yang dapat mencerna protein dalam badan agar lebih mudah terserap dalam tu buh.

Secara tidak langsung, ja nin mampu berkembang dengan baik kerana mempunyai zat yang mencukupi. Nenas juga mampu membantu mengurangkan masalah koles terol dalam da rah, dia betes dan sa kit jantung.

sumber petuaibu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *