8 Khasiat Kangkung yang Tidak Kita Ketahui

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Sayur ini terus popular gara-gara bks Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan penurunan harga kangkung sedikit masa lalu.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Waktu itu menjadi perhatian hangat di media massa, tidak kira cetak mahupun elektronik. Bahkan turut menjadi perbualan dan perdebatan hangat di mana-mana sahaja, termasuklah di warung kedai kopi. Apa istimewanya kangkung sehingga pernah menjadi perbualan hangat?

Kangkung atau nama santifiknya Ipomoea aqatica adalah sejenis sayuran yang popular di kalangan penduduk Asia Tenggara, terutama Malaysia dan Indonesia. Kangkung juga mudah dan cepat tumbuh, sekitar 4-6 minggu ia akan cepat membesar. Ia menjadi menu alternatif tidak kira di rumah mahupun restoran. Kangkung juga mudah dan murah didapati di Nusantara ini.

Selain digunakan sebagai bahan masakan, kangkung juga digunakan sebagai bahan untuk kesihatan. Berikut adalah contoh khasiat kangkung dari segi kesihatan:

1. Khasiat Kangkung Boleh Tajamkan Penglihatan

Selain daripada lobak merah, ramai yang tidak sedar bahawa kangkung juga mampu penamajamkan penglihatan kita. Kangkung mempunyai vitamin A yang tinggi, iaitu 6300 IU, lebih tinggi daripada sayur bayam. Daripada kajian sains yang dilakukan, semakin tinggi hijau sayur itu, semakin tinggi bertakaroni di dalam sayur tersebut.

2. Khasiat Kangkung Boleh Mencegah Imsomnia

Kangkung, mempunyai sifat sedatif, bahan yang boleh menjadi penyebab kepada mengantuk. Kangkung juga berpotensi boleh mengendurkan sa raf. Hal ini kerana adanya mineral yang terkandung di dalamnya. Semakin tinggi kuantiti kangkung bila kita ambil, saraf jadi kendur.

Apabila saraf kita kendur, maka tidur kita mungkin akan menjadi lebih berkualiti dan lena. Kebaikannya adalah, jelas kangkung dapat membantu mengatasi masalah tidur/insomnia dan membantu untuk dapat tidur lebih lena.

Awas, mungkin kangkung tidak sesuai dimakan dengan kuantiti yang banyak jika anda di kelas atau di pejabat.

3. Khasiat Kangkung Boleh Mengurangkan Ha id Berlebihan

Khas pada kaum hawa, jika anda mengalami ha id berlebihan, anda boleh menggunakan kangkung untuk merawatnya.

Caaranya : Ambil sekurang-kurangnya setengah kilogram daun kangkung segar. Cucikannya sehingga bersih, lalu ditumbuk halus.

Tuangkan air setengah gelas, saring dan tuangkan sekurang-kurangnya sekurang-kuranya satu sudu teh dan dicampurkan dengan madu. Minum sekali sehari sekaligus. Ha id akan jadi baik dan lancar.

4. Khasiat Kangkung Boleh Menghilangkan Masalah Kulit Gatal

Masalah kulit gatal boleh dirawat menggunakan kangkung dengan cara, ambil daun kangkung yang segar, rebus dengan air kira-kira 5 minit, gunakan air rebusan tadi dan tuangkannya di tempat yang bermasalah tadi.

5. Khasiat Kangkung Boleh Mengurangkan Masalah Sembelit Pada Ibu Ha mil

Mual dan sembelit adalah perkara lumrah bagi perempuan ha mil. Ianya boleh diatasi dengan caara, ambil dalam anggaran seikat daun kangkung, lumatkan dan terus dimakan. Serat tinggi yang ada pada kangkung mampu menghilangkan rasa mual dam sembelit pada ibu yang sarat mengan dung.

6. Khasiat Kangkung Boleh Menghilangkan Kelemumur

Ambil sekurang-kurangnya seikat kangkung, rendamkannya sehingga bertukar warna. Kemudian, cuci rambut dengan air rebusan tadi. Lakukannya dengan kerap nescaya masalah kelemumur akan hilang.

7. Khasiat Kangkung Boleh Mence gah Ken cing Manis

Hasil ujian di makmal telah membuktikan bahawa ekstrak kangkung sesuai dijadikan penawar kencing manis kerana sifatnya yang anti dia betes. Fungsi ekstrak kangkung adalah menghalang penyerapan gula dalam da rah.

8. Khasiat Kangkung Kaya dengan Vitamin B dan C

Kandungan vitamin B dan omega yang tinggi ada pada kangkung mampu memberi kesegaran kepada dan memulihkan stress

Mengikut kajian, kandungan vitamin C yang ada pada kankung adalah lebih tinggi daripada buah-buahan yang terdapat di pasaran. Secara tidak langsung Ia dapat membantu meningkatkan antibody pada badan kita

Jelas dan nyata bahawa sayur kangkung banyak memberi faedah dan manfaat kepada kita walaupun ada yang beranggapan sebaliknya. Kangkung juga mudah dan murah untuk didapati. Marilah kita bersama-sama mengamalkan makan kangkung untuk kebaikan kita bersama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *