Tunggu Lima Belas Minit Setelah Kebu mikan Jena zah Yang Ramai Perlu Tahu

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Setiap yang hidup akan mengalami kema tian. Bersyukurlah diberi kesempatan hidup untuk melakukan kebaikan. Sedikit perkongsian yang apabila selesai upacara kebu mikan jena zah…

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Inilah SEBAB Kenapa Anda Perlu Tunggu 15 Minit Selepas Kebu mikan Jena zah Yang Ramai Tidak Tahu

Satu perkongsian dari Ustaz Kazim Elias menerusi ceramahnya mengenai kema tian sangat memberi manfaat. Teringat pesan mak aku.. kalau mak n ayah dah tiada nanti.. selepas kebu mikan jangan balik lagi..tunggu la 10-15 minit kerana masa itu malaikat akan datang..jika masih ada ank nya di atas ku bur.. malaikat itu akan tanya kepada ar wah ngn nada yang rendah..

Nabi kata, bila kita dimasukkan ke dalam ku bur.. badan kita bersandar dengan batu, dengan tanah, dengan kain ka pan.. akhirnya dihadapkan ke arah kiblat, dibuka muka kita, pipi kita ni kena tanah.. duduk dalam ku bur menghadap kiblat..

Isteri dok menangis, suami menangis, anak-anak menangis.. lepas tu diambil papan, tutup..tanah pun diturunkan perlahan-lahan..bila dah sampai separuh ku bur, tukang ku bur pun naik melompat ke atas. Bila melompat naik ke atas, tutup! Dipijak2nya ku bur..

Nabi kata bila berpaling sahaja muka orang yang menghantar kamu ke belakang dari ku bur, kamu mendengar tapak kasut orang balik. Kita dengar tapak kasut mereka.. derap2 deru, derap2 deru mereka kita dengar. Maka pada masa itulah..roh kita akan duduk.. duduknya roh dan kaki melun jur. Tegak badan..

Maka pada masa itulah, dia panggil orang2 yang hantar dia.. kalau isteri hantar, dia panggil isteri die.. “Pah..takkan ting galkan abg, Pah.. kata nak sehidup sema ti, Pah..”..Pah tak dengar. Pah bawak cerek dengan daun pandan balik.. sambil dok lap air mata.. Syg macam mana isterinya pun, dia balik.. Suami dia panggil “Pah, jangan balik, Pah..tunggu abg Pah..” Dia tak kisah. Dia balik.

Satg dia nampak anak-anak dia balik. Dia panggil anak-anak dia. Anak-anak dia tak dengar. Selepas mereka beredar sahaja, datanglah dua malaikat. Yang hitam kedua2nya. Yang biru kedua2nya. Kta panggil blue black.. Dan kamu dengar derap kaki dia lebih kuat daripada derap kaki orang yang balik tadi.. Siap dengar rantai yang dia bawak lagi tu.. Lagi mengge runkan…

“Hai manusia..apa pendapat kamu tentang Muhammad bin Abdullah”. Itu soalan dia. Maka manusia tadi menjawab “Dia itu adalah hamba Allah, dia adalah pesuruh Allah.. aku bersaksi tiada Tuhan melainkan Allah dan Muhammad itu pesuruh Allah.” Kalau itu lah jawapan dia, selamat kita..dia tak tanya lagi, Marobbuka, Manabiyuka.. dia tak tanya lagi.. soalan pertama, apa pendapatmu.. tentang Muhammad bin Abdullah.

Lepas soalan ini, maka lepaslah soalan lain. Maka malaikat tadi dengar apa yang kita jawab, malaikat kata “Kami tahu dah kamu akan jawab macam itu.. saaaja kami tanya..” “Nak pastikan bahawa kamu ni orang yang baik.” Maka kata malaikat kepada lelaki tadi, “Tidurlah kamu di dalam ku bur ini macam tidurnya pengantin.”

Maka ahli ku bur tadi berkata “Pulangkan aku balik ke dunia.. aku nak balik kepada keluarga aku. Aku nak bagitahu keadaan aku dalam ku bur. Tolong hantarkan aku balik.” Rayu si ma ti kepada malaikat.

Rupanya orang ma ti ni nak mintak balik. Bukan nak makan nasi briyani gam.. Bukan balik nak tengok tv.. Bukan. Dia balik ni sebab nak bagitahu kat anak2 dia sembahyang lah.. “Wahai anak2ku, sembahyang.. Wahai isteri2ku, sembahyang.. Wahai suami2ku, sembahyang..” Dia nak bagitahu yg itu.. Tapi malaikat kata “Tak boleh balik dah. Kamu sekarang berada di alam barzakh. Kamu tak boleh campur dengan alam du nia”..

Kalau kamu orang yang baik kata Nabi, akan diluaskan ku bur tujuh puluh hasta, dilebarkan tujuh puluh hasta dan dicerahkan ku bur kamu.

Tetapi biarpun ma yat tak boleh khabarkan kepada kita, Nabi dah khabarkan pada kita. Itulah untungnya kita jadi umat Nabi Muhammad saw.

Kalau kamu nak 70 hasta, kalau kamu nak cerah dalam ku bur, ini amalan yg kamu kena buat. Kalau kamu nak gelap dalam ku bur, kalau kamu nak tulang rangka kamu berselisih, ini amalan yg kamu kena buat. Semuanya bergantung di tangan kamu. Madu di tangan kanan, ra cun di tangan kiri.

Pilihlah mana yg kamu nak buat. Sesungguhnya bekalan yg paling baik adalah taqwa. Jagalah solat kamu.

Semoga kisah ini memberi pengajaran kepada orang Islam supaya persiapkan diri sebelum dijemput olehNya. Share perkongsian ini jika bermanfaat

Sumber : sensasi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *