Berkebun Dan Berselawat Mampu Kawal Stress, Boleh Cuba Kalau Tak Percaya

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Stress adalah sejenis penya kit gangguan men tal yang boleh dihadapi oleh setiap hidupan di muka bumi ini. Stress juga boleh dimaksudkan dengan tekanan, bebanan, konflik, keletihan, ketegangan, kemurungan yang menyebabkan berlaku perubahan pada sistem tu buh badan.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Namun begitu, reaksi stress adalah berbeza bagi setiap individu bergantung pada keadaan fizikal atau kete gangan men tal yang dialami. Menurut pandangan Dr Hamid Arshat, beliau menyatakan bahawa stress adalah penyebab dan pencetus utama bagi pelbagai jenis penya kit, termasuklah penya kit-penya kit yang boleh menyebabkan kema tian mengejut seperti sera ngan jantung dan angin ahmar atau stro ke.

Beliau juga turut berkongsi bagaimana cara untuk menangani stress;

Redha

Sebagai umat Islam, setiap musibah yang melanda pada diri kita anggap sahaja ini sebagai ujian dari Allah S.W.T kepada umatnya. Sentiasa ingat bahawa Allah sedang menguji kekuatan iman umatnya. Sabar, solat serta mohon pertunjuk dan pertolongan dari Nya.cara kawal stress, petua kawal stress, panduan kawal stress, kawal kemarahan, kawal kesedihan, berzikir kawal stress, bercucuk tanam kawal stress

Sabar

Sentiasa bersabar dalam setiap cabaran yang datang. Contohnya seperti kehilangan sesuatu barang yang berharga anggap sahaja ianya bukan rezeki kita dan berkemungkinan kita telah melakukan sesuatu kesalahan dan ini merupakan balasan atau kifarah yang Allah tentukan untuk kita.

Tahan Marah

Mengalah adalah jalan terbaik untuk mengelakkan diri dari tekanan. Tak kira dalam apa jua situasi yang boleh mencetuskan kemarahan, tahan marah dan mengalah lah. Tinggalkan keadaan tegang itu, sejukkan hati dengan mengambil wuduk, zikir dan sebagainya.

Memaafkan

Selalu memaafkan pada orang yang buat salah dengan kita, samada dalam benuk sengaja ataupun tidak. Lupakan peristiwa-peristiwa yang boleh membuatkan anda bertambah marah dan dendam. Jangan sesekali ungkit-mengungkit. Ini akan membuatkan keadaan bertambah buruk.

Tidak Berdendam

Jangan simpan dendam. Kawal perasaan anda dari membalas dendam kepada orang lain.

Makan Ubat

Kebiasaannya kita akan melayankan sahaja rasa sakit kepala sebab penat dan stress. Sebaiknya makan ubat. 2 biji panadol (2gm) dapat meredakan rasa sa kit kepala dan ketegangan. Panadol akan bertindak untuk membuka saluran-saluran da rah yang kuncup dalam jantung, otak dan organ-organ lain akibat stress.

Berkebun

Bagi sesiapa yang mempunyai tanah walaupun tak seluas mana tu, rajin-rajinkan diri berkebun. Selain berbakti pada tanah, berkebun juga boleh meningkatkan kecergasan diri. Hasilnya nanti akan membuatkan anda menjadi gembira dan lebih relax.

cara kawal stress, petua kawal stress, panduan kawal stress, kawal kemarahan, kawal kesedihan, berzikir kawal stress, bercucuk tanam kawal stress

Zikir & Selawat

Tak kira dimana sahaja, zikir dan selawat lah. Ia akan membantu anda untuk lebih bertenang, tenteram dan mendamaikan.

Tarik Nafas Panjang

Ulang lakukan menarik nafas dengan mendalam dan melepaskan dengan perlahan-lahan sebanyak 3 kali setiap 5 minit. Ia akan membantu anda untuk lebih bertenang.

Tawakkal

Sentiasa berdoa pada Allah S.W.T agar terus diberikan kesihatan tu buh badan yang baik. Tawakkal kepada Allah sambil berusaha untuk menangani stress.

Anda boleh cuba amalkan panduan-panduan diatas ini, in sha Allah segala tekanan yang terbeban dalam diri akan hilang dan boleh dikawal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *