Berbudi Pada Tanah, Ismail Raih Pendapatan RM3,000 Sebulan Hasil Tana man Terung

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan. Itu prinsip yang dipegang pengusaha tanaman terung, Ismail Ahmad, 49.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Siapa sangka kegigihannya meng­usahakan t4naman tersebut menggunakan kaedah fertigasi di atas tanah seluas 0.6 hektar membolehkan Ismail meraih pendapatan antara RM2,000 hingga RM3,000 sebulan.

Menurut Ismail, kaedah tanaman fertigasi bukan sahaja menjimatkan tenaga malah pokok yang ditanam lebih mudah dijaga dan tidak perlu terlalu ba­nyak menggunakan air.

Katanya, setiap pokok yang matang boleh diambil hasilnya selepas 60 hari daripada tarikh mula ditanam.

Setiap pokok terung boleh mengeluarkan buah antara tujuh hingga lapan kilogram setiap kali di­tuai dan daripada 1,800 pokok yang ditanam, sebanyak 14 tan buah berjaya diperoleh dalam tempoh tiga bulan.

Pulangannya pula bergantung kepada harga pasaran setelah ditolak kos penyelenggaraan termasuk gaji pekerja mampu memperoleh pendapatan bersih sebanyak RM2,000 hingga RM3,000 sebulan,” katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Menurut Ismail, tanaman terung tidak terlalu menguntungkan ke­rana harganya yang terlalu murah selain menghadapi masalah utama untuk memasarkannya.

Katanya, ini berbeza berbanding tanaman cili merah yang harganya lebih tinggi iaitu boleh mencecah RM7 hingga RM10 sekilogram walaupun penjagaan­nya lebih rumit berbanding tanaman terung.

Tambahnya, Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) juga diharap dapat membantu dalam memasarkan hasil tanamannya ke pasaran luar seperti Alor Setar, Sungai Petani, Taiping dan Ipoh yang dijangka mampu menawarkan kadar harga yang lebih baik.

Bagi tanaman terung, saya menghadapi masalah untuk menjual kerana buat masa ini hanya di Gerik tempat jualan secara borong. Bagaimanapun tidak ba­nyak yang diambil oleh peraih iaitu antara kadar RM1.50 hingga RM3.50 sekilogram sahaja.

Oleh itu, saya menjalankan projek tanaman silih berganti daripada terung kepada cili dan sebagainya. Ini kerana bercucuk tanam merupakan sumber utama pendapatan saya sekeluarga dan kami tidak pernah menerima sebarang bantuan daripada sesiapa.

Bagi saya, tanah sekangkang kera sekalipun jika ringan tulang dan rajin berusaha dengan bercucuk tanam mampu membantu me­ringankan beban perbelanjaan dapur,” ujarnya yang merupakan generasi kedua dari Felda Lepang Nenering.

Sumber: Utusan Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *