Zikir Pembuka Rezeki Setiap Hari Amalan Rasulullah S.A.W Yang Mujarab

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Dalam Islam, salah satu sifat Allah, ialah Al-Rahman. Allah mengurniakan rezeki dan nikmat kepada manusia sesuai dengan sifat Al-RahmanNya. Sebab itu, kepada sesiapa saja baik muslim atau pun tidak perlu berusaha mencari rezeki.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Jika kita membuat amalkan-amalan sesuai dengan Islam, perihal murah rezeki pasti kita akan perolehi sesuai apa yang diinginkan dan rezeki itu pasti cukup serta dan ada keberkatannya.

1. Memperbanyakkan membaca – La Hawla Wala Quwwata Illa Billah
Maksud: Tiada daya dan tiada kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah semata-mata.

Barangsiapa yang lambat datang rezekinya hendaklah banyak mengucapkan – La hawla Wala Quwwata Illa billah. (HR. At-Tabrani)

2. Membaca – La Ilaha Ilallah Al Malikul Haqqul Mubin
Maksud: Tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah, Allah yang Maha Benar lagi Maha Nyata.

Barangsiapa setiap hari membaca La ilaha illalla al malikul haqqul mubin maka bacaan itu akan menjadi keamanan dari kefakiran dan menjadi penenteram dari rasa ta kut dalam ku bur. (HR. Abu Nu’aim dan Ad Dailami)

3. Membaca – Subhanallahi Wabihamdihi Subhanallahil ‘Adziim
Maksud: Maha Suci Allah dan segala puji bagi-Nya, Maha Suci Allah yang Maha Agung.

Dari setiap kalimat itu seorang malaikat yang bertasbih kepada Allah Ta’ala sampai hari kiamat yang pahala tasbihnya itu diberikan untukmu. (HR. Al-Mustagfiri dalam Ad-Da’awat)

4. Membaca Surah Al-Ikhlas
Barangsiapa membaca Surah Al-Ikhlas ketika masuk rumah maka berkat bacaan menghilangkan kefakiran dari penghuni rumah dan tetangganya. (HR. At-Tabrani)

5. Memperbanyak selawat ke atas Nabi
Dari Umar bin Khattab dari Nabi Muhammad SAW bersabda: Barangsiapa berselawat kepadaku satu kali selawat maka Allah akan membalas sepuluh kali selawat dan mengangkatnya sepuluh darjat.

(Dikeluarkan Imam Bukhari dalam Adabul Mufrad, Ibnu Abu Syaibah…al-Bazzar….Ibnu Syahiin dan al-Ismaili dengan sanad ma’lul)

6. Melazimkan beristighfar
Barangsiapa melazimkan beristighfar nescaya Allah akan mengeluarkan dia dari segala kesusahan dan memberikan rezeki dari arah yang tidak pernah diduga. (HR. Ahmad, Abu Dawud dan Ibnu Majjah)

7. Amalkan membaca doa murah rezeki ini:

Ya Allah, Berikanlah kepada kami rezeki yang luas Kurniakanlah kepada kami rezeki yang Halal lagi baik tanpa memberatkan kami Ya Allah, Jika rezeki kami ada di langit maka turunkanlah Jika ada di bumi maka keluarkanlah Jika jauh maka dekatkanlah Jika dekat maka mudahkanlah Jika sedikit maka banyakkanlah Jika banyak maka berkatilah Agar kami dapat menolong anak-anak yatim, fakir miskin, dan mereka yang dalam kesusahan dan kedaifan. Ya Allah, Kabulkanlah doa kami Amin Ya Robbal ‘Alamin.

Semoga Allah Memakbulkan doa kita semua. Semoga bermanfaat InsyaAllah.

Sumber: wanitacantik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *