Jangan Biarkan Emosi Jadi Tuan, Abby Abadi Kongsi Rahsia Baik Dengan Be kas Suami

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Segelintir netizen bertanyakan mengenai kebahagiaan rumah tangga Abby Abadi dan hubu ngan dengan be kas suami, Norman Hakim. Pelakon Gerak Khas ini kongsi tips bermakna buat anda yang pernah melalui fasa pence raian.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Macam mana boleh berbaik dengan Norman Dan Memey?

Saya simpati.. pada mereka yang pernah melalui ‘pence raian’ terutama sang isteri yang terpaksa hidup dengan anak2 yang masih kecil. Cumanya.. Walaupun perce raian itu menya kitkan, Namun Saya percaya, pence raian bukanlah perkara yang buruk, ia adalah salah satu ujian dari banyaknya ujian ALLAH yang lain. Tak lalui, kita takkan pernah tau betapa kuatnya kita. Dan yang lebih penting, sama ada kita perbaiki diri selepas di uji, atau terus merosakkan lagi keadaan, PILIHAN di tangan kita .

Dan topik ni sangat berkait rapat dengan Saya kan. Saya tulis ni sebab Ramai sangat yang bertanya pada Saya, macam mana buleh ‘baik sangat’ dengan Oman dan Memey. Macamana buleh lupakan apa yang terjadi. Macamana itu, mcmana ini.. Saya jawab: Kehendak ALLAH.

Cumanya inginlah Saya berkongsi pengalaman, berpesan-pesan dan mengingatkan: Masa akan mengubati segalanya. Jangan kalah dgn emosi. Sikit2 sudah melayan perasaan itu. Bila bersedih, syaitan lagi suka. Mcm-mcm dihasutnya kita. Jadi yang sebaik2nya, MOVE ON!

Yang berlalu biarkan berlalu. Kita bina hidup baru.

Akui kelemahan diri. Itu yg sebaiknya. Tiada yg sempurna diatas mukabumi ini. Yakin bila diuji dgn ujian berat sebegini, pasti ALLAH akan hadiahkan “pelangi” yg lebih indah nanti.

Dah selesai episod sedih, jiwa bergelora dan sbgnya.. usahalah utk jalinkan hubungan baik dgn bekas pasangan kita, demi anak2. Merendah diri. Tak rugi apapun. Paling utama, jangan burukkan pasangan baru nya. Cukup ALLAH sbg penolong kita. Janganlah asyik bercerita kita tersek sa, kita tera niaya & sebagainya. Syaitan mmg seronok kalau kita bergaduh sampai bermasam muka. Kalau sampai berpa rang2, lagi dia suka. Jadi kawal.. jangan kalah dgn dia.

Paling hebat, utk perbaiki segalanya.. wajib kenal ALLAH… dan bawalah ISLAM bersama . InshaALLAH, bila kenal ALLAH, segan dah kita nak meraih simpati orang dan tak kan kita merasa kita je “sempurna”.

Jangan mencari kesempurnaan

Inilah KEHIDUPAN. Semakin kita mencari “kesempurnaan”, semakin pula kita tak akan pernah mendapatkannya. Kerana sejatinya “kesempurnaan” yang hakiki tidak pernah ada, yang ada hanyalah keikhlasan hati kita untuk menerima kekurangan.

Bila tak dapat memberi, jangan mengambil. Bila mengasihi terlalu sulit, jangan memben ci.

Bila tak mampu menghibur orang, jangan membuatnya sedih. Bila tak mungkin meringankan beban orang lain, jangan mempersulit atau memberatkannya lagi. Bila tak sanggup memuji, jangan menge ji. Bila tak dapat menghargai, jangan menghina.

JANGAN MENCARI KESEMPURNAAN, tapi sempurnakanlah apa yang telah ada pada kita. Kehidupan dunia bagaikan mimpi dan bayangan yang tidak akan kekal. INGATLAH, Dunia boleh buat kita ketawa sesaat. Namun di akhirat, kerana dunia lah kita menangis tak berhenti. Dunia boleh memberi kebahagiaan seketika.

Namun di akhirat, kerana dunia lah kita sengsara di neraka. Dunia boleh memberi pelbagai nikmat kehidupan. Namun di akhirat, kerana dunia lah kita dia zab. Muhasabah Diri. Perbaiki kelemahan supaya kita semua dpt merasa Syurga Milik ILAHI. Semoga ALLAH Subhanahu Wa Ta’ala sentiasa melimpahi hidayah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *