6 Pantang Larang Rumah Tangga, Pesanan Ustaz Kazim Elias, Jangan Buat Kalau Nak Kecap Bahagia

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Cabaran berumah tangga sememangnya mematangkan kita. Kematangan dan cara kita berdepan dengan masalah serta bagaimana rasionalnya kita menghadapinya adalah kunci mengekalkan rumah tangga bahagia.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Golongan muda yang membuat keputusan untuk melangkah ke alam perkahwinan patut dipuji. Mana tidaknya ketika usia masih muda dan masih lagi ligat dengan hal-hal duniawi, mereka sudah memegang amanah yang dijanjikan dengan Allah. Ia bukan satu keputusan mudah.

Demi menjaga keutuhan rumah tangga, apa lagi mengekalkan hubu ngan suami isteri hingga syurga, ada banyak perkara yang harus kita jaga. Bukan semuanya dipandang mudah. Apa perkara yang tidak harus kita lakukan dan dilarang dalam hubu ngan suami isteri? Pesanan Ustaz Kazim Elyas ini patut kita dengar.

Jangan Puji Orang Luar

Jangan sesekali puji orang luar misalnya jiran tetangga atau saudara mara secara berlebihan. Ini akan buat suami atau isteri terasa diperbandingkan. Malah cara ini juga boleh menimbulkan rasa tidak senang dihati suami atau isteri. Jangan bangkitkan rasa cem buru atau kema rahan pasa ngan kita dengan memuji orang lain.

Jangan Tinggikan Suara

Jangan sesekali meninggikan suara apa lagi menjerit kepada pasa ngan. Kurang sopan. Tegur dan nasihatkanlah dengan nada rendah dan lembut agar tidak mengguris hati pasa ngan. Ingat bahawa pentingnya menjaga hati pasa ngan kita.

Jangan Abaikan Pasa ngan

Berusahalah untuk sentiasa menjadi pendengar yang baik buat pasa ngan kita. Ibaratkan seperti kawan, kita bercerita dan berkongsi segala masalah bersama pasa ngan. Ini buat hubu ngan jadi lebih baik. Jangan sesekali abaikan pasa ngan bila dia luahkan masalahnya. Jadilah pendengar yang terbaik.

Jangan Berbohong

Paling penting jangan sesekali berbohong dengan pasangan. Tiada tempat dalam syurga untuk si pembohong kerana rumah pertama dalam syurga adalah bagi mereka yang bercakap benar. Ingat tu!

Elakkan Jauh Dari Isteri

Jangan sesekali cuma menjauhkan diri daripada isteri. Mening galkan isteri tanpa alasan dan sebab yang munasabah adalah perbuatan yang ke ji. Elak juga menjauhkan diri daripada isteri walaupun ketika isteri sedang ha id.

Sentiasa Mengaku Salah

Setiap kali buat salah, mintalah maaf dan bersedialah untuk mengakui kesilapan yang dilakukan. Usah sekali merasakan diri tidak sentiasa betul setiap masa. Kita pun manusia biasa!

Sumber: Keluarga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *