Khasiat Daging Kambing Yang Menjadi Kegemaran Rasulullah SAW

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Ramai yang sering mengadu sakit kepala apabila makan beberapa jenis daging terutamanya daging kambing. Kerana taa kutkan koles trol yang tinggi, ramai juga yang menghidari daripada memakan daging ini.

Join Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Sebenarnya, rasa pening kepala itu merupakan tindak balas daging kambing itu yang mence gah penya akit darah tinggi dan obe siti.

Penya akit darah tinggi adalah berpunca daripada koles trol dalam darah yang terurai daripada koles trol kambing tersebut. Koles trol kambing yang menguraikan da rah yang tercemar dengan kolestrol tepu akan menyebabkan isi padu da rah meningkat.

Pesa akit daa rah tinggi akan mengalami gejala pening akibat peningkatan isi padu darah apabila memakan daging kambing.

Walaupun daging kambing berfungsi sebagai pengurai protein terbaik, pesa akit daa rah tinggi tidak disarankan mengambil daging kambing sebagai terapi dan mengelakkan kesan yang diluar kawalan mereka.

Tetapi, bagi mereka yang tidak mengalami tekanan darah tinggi dinasihatkan agar mengamalkan pemakanan daging kambing untuk mengelakkan risi iko penya akit daa rah tinggi.

Apabila koles trol gagal dicerna oleh hati,  lemak di bawah permukaan kulit akan terbentuk. Jika terlalu banyak lemaknya, ia akan menjurus kepada risi iko obe siti. Pengambilan daging kambing oleh pesa akit obe siti akan menyebabkan tekanan daa rah yang tidak stabil dan akan mengalami pening kepala.

Selain daripada itu, tahukah anda bahawa daging kambing juga pembakar lemak yang berlebihan dalam badan? Panas badan, berpeluh dan telinga berdengung merupakan antara pembakaran lemak daripada memakan daging kambing.

Khasiat & Kelebihan Daging Kambing 

Mencantikkan kulit

Mempunyai vitamin C semula jadi yang tidak dioksidakan

Membina dan menjaga ketahanan sel kulit

Menyeimbangkan dan mengurangkan bebanan fungsi hempedu serta mencantikkan kulit

Pengambilan protein secara berlebihan akan menyebabkan ia tersimpan di bahagian bawah kulit. Dan ia akan mudah dioksidakan dan bertindak balas dengan sel kulit untuk membentuk tenaga.

Proses ini yang menyebabkan kulit kelihatan gelap dan hangus sekirang berjemur di bawah sinaran matahari.

Kandung vitamin C dalam daging kambing memberikan daya ketahanan yang lebih terhadap kulit kesan tindak balas protein yang terkena cahaya matahari.

Untuk mendapatkan kulit yang putih dan cantik, amalkan sahaja memakan daging kambing!

Video:

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber: Panjikhalifah

Add Comment