Gunakan Minyak Masak Berulang Kali , Beri Kesan Buu ruk Pada Kesi hatan

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Kalau terbayang makanan bergoreng seperti ayam goreng, pisang goreng, keropok lekor memang sangat memikat selera. Apatah lagi kalau dimakan ketika masih panas dan teksturnya rangup. Bagaimanapun, terdapat segelintir peniaga di negara ini yang gemar menggunakan minyak yang sama berulang-ulang kali bagi menjimatkan kos.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Namun begitu, kita perlu mengetahui bahawa penggunaan minyak masak berulang kali boleh memba ahayakan kesihatan kerana minyak masak yang dipanaskan pada suhu tinggi akan memberi tindak balas ki imia yang menghasilkan jenis produk yang mengubah fizikal dan menjejaskan kualiti minyak. Terdapat perubahan warna dan rasa yang terjadi kepada minyak tersebut setelah digunakan beberapa kali.

Minyak masak terdiri daripada a sid lemak tepu dan tidak tepu. A sid lemak ini akan mengalami pengoksidaan yang menghasilkan radi kal bebas sekiranya pada suhu tinggi. Radi kal bebas sering dikaitkan dengan penya akit ba arah, penya akit kardiovaskular dan penya skit neurodegeneratif seperti demen tia.

Minyak masak juga sebenarnya mengandungi vitamin E yang tinggi tetapi apabila sering dipanaskan, kandungi vitamin akan semakin berkurang sedikit demi sedikit. Jadi, minyak tersebut sudah kehilangan nutrien yang diperlukan dan pengambilan minyak tersebut tidak membawa apa-apa kesan baik sebaliknya akan memberikan kesan tok sik kepada kesihatan.

Satu kajian telah menunjukkan bahawa penggunaan minyak sawit yang telah dipakai sebanyak lima hingga sepuluh kali boleh menyebabkan peningkatan tekanan darah dan kerosakan tisu pada jantung.

Selain itu pembentukan lesi aterosklerosis juga boleh berlaku dimana aterosklerosis adalah pembentukan lemak di dalam salur darah arteri yang menghalang pengaliran darah ke seluruh badan dan boleh mengakibatkan sera ngan jan tung, str ok dan seterusnya membawa ma uut.

Minyak masak ini sering kali digunakan berulang kali oleh peniaga-peniaga pasar malam seperti di sekitar Kuala Lumpur. Hal ini kerana satu kajian telah dijalankan bagi mengetahui amalan dan tahap kesedaran kesihatan peniaga-peniaga makanan bergoreng di sekitar Kuala Lumpur. Hasilnya mendapati bahawa majoriti dari mereka menggunakan minyak masak berulang kali bagi menjimatkan kos.

Tetapi amat mengejutkan apabila sampel minyak diambil dan dikaji membuktikan aras peroksida minyak tersebut adalah sangat tinggi dan melebihi aras yang ditetapkan oleh Peraturan-Peraturan Makanan 1985. Minyak tersebut sebenarnya harus dibuang dan tidak boleh digunakan lagi dalam masakan kerana boleh memudaratkan kesihatan pembeli makanan tersebut.

Meskipun kita ingin berjimat dengan keadaan ekonomi sekarang, kesihatan perlu diutamakan kerana menggunapakai minyak masak yang telah digunakan berulang kali mendatangkan lebih banyak mudarat berbanding manfaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *