“Dia Bukan Jurutera Tapi Allah Bagi Dia Akal Untuk Mencipta,” Guna Suis Periuk Nasi Buat Kipas

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Siapa sangka barang yang kita rasa tak boleh digunakan, tapi berfungsi untuk kegunaan lain. Bagi segelintir orang mereka beranggapan idea kreatif hanya berlaku pada orang yang tertentu dan bukan semua orang boleh memilikinya.

Join Group Kami Sokong Ustaz Ebit Lew
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Namun, tahukah anda, hakikat sebenar idea kreatif bukan bergantung kepada tanggapan kita samada kita adalah seorang yang kreatif ataupun tidak, tetapi ia bergantung kepada bagaimana cara kita berfikir.

Hebatnya cara lelaki ini berfikir, sehingga mendapat pujian rata-rata netizen yang berpendapat dia seperti salah satu karakter di dalam filem 3 idi iots, Ranc hodas Chan card yang merupakan seorang jurutera mekanikal mampu mencipta sesuatu yang mustahil menjadi realiti.

Perkongsian yang dibuat melalui akaun Twi tter anaknya, Jojoanne, mendapat lebih 12,000 retweet dalam masa dua hari dimuatnaik.

” Nah video kipas ni berpusing. Kipas ni baru je siap hari ni. Sorry bersepah sikit, ni Pa punya ‘workshop’.

” Since tweet ni dapat perhatian netizen, aku decide nak buat thread special pasal Pa & his insanely creative artworks yang dia belajar sendiri tanpa gi kelas apa2.

” Pa aku ni tak belajar tinggi masuk U tapi Allah bagi dia akal yang bijak untuk cipta itu ini.

” Pa aku ni dah masuk level warga emas & sering sakit. Tapi still buat kerja itu ini. Dia jenis yang tak boleh duduk diam & tak suka tido waktu siang melainkan kalau demam. Sebab Pa ada masalah sa sraf & sl ip di sk, dia berjalan guna tongkat & TONGKAT TU 100% BUATAN SENDIRI

” Pa ni ada mood2 dia tau. Ada time dia nak bertukang ada time dia nak melukis ikut suka hati dia.Rumah aku dah jadi macam gallery korang tau penuh artworks dia sana sini.

” Dulu waktu aku sekolah menengah, Pa tiba2 ‘gi ila’ buat bunga keladi daripada tempurung kelapa. Dia gi ambik tempurung kelapa kat kedai santan. Siap satu dia kasi kat owner kedai tu as hadiah. Pa ada buat mesin nak buat benda ni tapi kat mana dia letak aku dah tak ingat.

Pantang nampak kayu
” Pa memang pantang kalau nampak kayu buruk. Ada je nanti dia potong, cuci, kilat sampai cantik pastu letak kat tepi dinding atas meja penuh satu rumah.

” Kalau ada apa2 yang rosak kat rumah ni Pa la yang baiki. Dulu Pa suka gi tempat besi buruk & then dia jumpa iron baju & rice cooker yang rosak. Pastu dia beli & baiki. Boleh pakai elok je. Bayangkan penuh satu almari dgn iron & rice cooker

” Pa sekarang dah tua & we don’t have any business to promote. Cukup la korang semua doakan kesihatan Pa, kemurahan rezeki dia nak makan harian & ulang alik hospital.

” Sapa2 nak datang rumah boleh je. Pa suka sembang melayan orang. Sebabkan aku sering bawak balik kawan2 foreigner dari serata dunia kat rumah, Pa yang gagap cakap English lama2 jadi fasih. Sekarang dia pulak buat member aku tu macam member dia..”

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Add Comment