Anda Merasa Sangat Kuat Di Usia Muda Tetapi 6 Perkara Ini Harus Diambil Peduli Ketika Usia Mencecah 30-an

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Di masa muda mungkin anda merasa sangat kuat, kita boleh berjaga tanpa merasa penat, bersenam tanpa pemanasan sedikit pun. Kita berulang kali me maksa dan menyalah-gunakan tubuh kita tanpa merasakan apa-apa kesan pun selepas itu. Namun tidak setelah kita memasuki usia akhir 20-an di mana tubuh kita mula membe ron tak dan mengingatkan kita bahawa tubuh dapat dan akan ‘wear & tear’ seiring dengan bertambahnya usia.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Sama seperti kereta, tubuh memerlukan rawatan yang tepat, dan semenjak tubuh tidak mempunyai ‘sparepart’ yang boleh diganti pada bila-bila pun ketika mengalami kerosakan, maka jangan sia-siakan kesihatan anda. Beberapa orang bahkan sudah mende erita penya akit se erius di usia muda kerana kesalahan mereka sendiri, dan seberapa lama kekuatan tubuh anda bertahan sangat bergantung pada gaya hidup yang anda pilih.

Kebanyakan lelaki baru menyedari penurunan keadaan tubuh mereka ketika mendekati usia 30, pada saat itu anda mungkin mula merasakan sa akit di sana-sini, mengalami kesu litan dalam pemulihan kecede raan, atau mungkin anda mula sibuk cari apa itu koles trol baik dan koles trol ja hat, dan apa perbezaannya.

Oleh kerana itu demi masa tua yang lebih baik, kami senaraikan beberapa perkara yang menjadi kebimbangan ramai lelaki ketika mereka mula mendekati usia 30 dan seterusnya. Jika penyakit dalam senarai ini belum masuk dalam ‘radar’ anda, jangan bimbang cepat atau lambat kelak anda akan merasakannya.

Kegu guran Rambut dan Kebotakan

Mungkin beberapa dari anda berpendapat keguguran merupakan masalah kosmetik dan tidak ada hubungannya dengan kesihatan. Tetapi, tahukah anda bahawa kebanyakan lelaki di akhir usia 20-an mengalami masalah emosi kerana masalah ini, mereka tidak bersedia dengan keguguran dan mengalami krisis percaya diri kerananya. Malahan masalah ini akan mengganggu gaya keterampilan seseorang dan membuatkan diri lebih mudah hilang rasa keyakinan terhadap banyak perkara.

2. Kan nser Pro stat

Kann nser pro stat adalah kan nser yang paling umum berlaku pada lelaki, tetapi khabar baiknya kan nser ini mudah diatasi. Kira-kira satu daripada enam lelaki pernah mengalami kan nser pro stat dalam hidupnya, dan mereka yang mempunyai ayah atau saudara pesa akit kan nser pro stat biasanya mempunyai risi iko dua kali lebih tinggi.

Bertambahnya Berat Badan

Ketika memasuki fasa ini, lelaki mengalami kesukaran untuk mengurangkan berat badan. Melambatnya metabolisme tubuh dan tingginya tahap stres merupakan beberapa faktor penyebabnya.

Tekanan

Anda pasti tahu hidup tidak lah mudah untuk lelaki dewasa, mereka sibuk menata kerjaya, membahagikan masa dengan keluarga, membesarkan anak. Tetapi, tidak ramai yang menyedari bagaimana tanggungjawab tersebut memberikan tekanan dan boleh membawa kesan buruk terhadap kesihatan men ntal (kemu rungan) dan kesihatan anda secara keseluruhan lebih-lebih lagi sudah tentu ia juga sedikit sebanyak menjejaskan kualiti see eks sehingga membawa kepada masalah ma ati pu ucuk.

Tekanan Darah Tinggi

Tekanan darah tinggi atau hipertensi dikenali dengan istilah kerana penderi itanya sering kali tidak menyedari kehadiran penya akit ini. Darah tinggi tidak mempunyai tanda atau gejala yang jelas, walaupun begitu hiper tensi menjadi punca kema atian berjuta-juta lelaki dewasa di atas usia 20 tahun.

Sa kit Belakang

Back pain merupakan penya akit yang biasa dialami oleh lelaki dan banyak faktor yang menjadi penyebabnya, duduk di belakang kemudi atau meja dalam jangka waktu yang lama, kesalahan dalam mengangkat beban dan postur tubuh yang tidak sesuai (perut yang terlalu besar) merupakan beberapa faktor penyebabnya.

Justeru itu, apa yang anda perlu hadapi sekarang, jalani gaya hidup yang lebih baik dengan aktiviti kecergasan dan jaga diet pemakanan anda. Kualiti hidup yang baik akan menghasilkan sebuah kehidupan yang harmoni dan bahagia apatah lagi dapat dikongsikan bersama-sama keluarga dan orang tersayang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *