Tii dur malam tu aku membelakangkan je pada suami. Bangun pagi dia sudah pergi selamanya. Menyesalnya ya Allah.

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Saya nak kongsikan kisah seorang isteri yang menyesal seumur hidup kerana tak layan suami. Benda ni mungkn nampak kecik pada orang perempuan. Mungkin pada lelaki juga, tapi benda yang kecil tu kalau tak ada… boleh jadi tak sempurna juga. Ibarat bayar tol, kalau tak cukup 10 sen pun palang tol tu tak akan naik.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Ye, saya tahu, perempuan ni emosinya lebih dari fikiran, walau yang ustazah sekalipun, tetap jugak perempuan, emosi tu dah memang sebati dalam diri, walau kuat pegangan agama sekalipun, tapi kalau tengah emo, tambah-tambah kalau tengah penat, suami mintak, ada je alasannya.

Tapi kalau korang selalu baca balik kisah yang saya kongsikan ni, kisah seorang isteri yang menyesal seumur hidup kerana tak laa yan suami, confirm korang akan ketepikan penat dan emosi korang tu, dan layan suami walaupun dia tak mintak. Saya nak bagi nasihat dan teladan bagi isteri di luar sana agar menghargai dan menghormaati suami anda. Sekarang dah jadi seperti trend. Bila tercetus saja pergaa duhan, terus isteri nak minta c33 rai atau suami c33 raikan isteri. Tak boleh ke diperbaiki hubu ngan itu?

Ini kisah saya 12 tahun yang lalu. Saya isteri yang bahagia ada suami penyayang dan anak yang comel berusia 6 bulan. Usia perkahwinan 2 tahun, kami tidak pernah bergaa duh. Usia saya pada ketika itu 21 tahun. Manakala suami pula 31 tahun. Pada satu pagi, kami hantar anak ke rumah keluarga saya sebab ibu bapa saya nak cucu mereka bermalam di rumah. Malam itu kami suami isteri balik ke rumah kami sendiri. Masa nak balik, suami saya pelik. Dia merenung lama ke arah anak kami sambil sedih. Saya berkata pada dia yang saya nak bawa balik saja anak kami bersama. Dia cakap tak mengapa.

Dalam perjalanan balik, suami tiba-tiba cakap, “Kalau ada sesuatu yang berlaku pada abang, abang nak parents ayang jaga anak kita. Kalau ayang jumpa pengganti saya kelak, sayangi dan setialah seperti mana saya setia dan sayang pada ayang,” katanya.

Masa itu saya terfikir yang dia mahu ting galkan saya kerana ada perempuan lain. Saya apa lagi? Terus merajuk. Sampai rumah, tak nak bercakap dengan dia. Sebelum tidur, dia meminta saya membancuhkan milo. Tetapi pelik sebab dia tak suka milo. Bila tidur, saya palingkan muka dan tak nak tengok muka dia.

(Ya Allah, sedih bila teringat saat ini…)

Suami panggil dan bertanya, “Ayang marah lagi ke? Pe luklah abang,” pintanya. Saya pusing dan pe luk sekejap dan ci um pipi dia. “Okay, saya nak tidur,” lalu terus berpaling membelakanginya. Rupa-rupanya itulah kali terakhir saya bercakap dengan dia

Jam 2 pagi, dia seperti se sak na fas. Saya kejutkan dia dan minta maaf sambil mencium kaki dia. Saya menangis melihat keadaan suami saya seperti itu. Dia tengok saya dalam keadaan sedih dan menutup mata. Masa itu saya terlihat air mata menitis keluar dari matanya. Terus panggil jiran tolong hantar ke hospital.

Saya dan keluarga tunggu di hospital, siap bawa anak kami. Sampai di Bahagian Kece masan, saya bawa anak kami dan suruh dia kucup bapa dia dan cakap, “Abang, ini anak kita,”. Anak saya tak menangis tetapi dia pegang wajah bapa dia. Doktor datang buat pemeriksaan pada suami. Kemudian doktor panggil dan kata, “Puan, suami puan dah tak ada. Dia mening ggal semasa sampai sini. Kami minta maaf puan,” kata doktor.

Ya Allah! Seperti ada tiika man di dada ini. Pe edih dan berat, saya tak dapat menahan diri ini dari menangis. Saya rasa ini semua seperti mimpi, terus pergi ke arah arr wah suami yang saya sayangi terbaring kaku. Ahli keluarga yang lain juga terkejut dan menangis di situ.

Saya pegang kaki dan menci um dahi arr wah. Semua cakap jangan biarkan air mata terkena pada arr wah. Saya tahan air mata dan ci um serta meme luknya. Teringat sebelum tidur, arr wah meminta saya memeluknya sebab kami sudah dua tahun berkahwin, memang terbiasa tidur di atas lengan dia.

Keluar dari bilik kece masan, saya menangis tak berhenti-henti. Saya masih berharap ini semua adalah mimpi. Saya cubit tangan sekuat hati. Sa akit! Ternyata bukan mimpi. Saya menyesal sangat, menyesal kerana merajuk dengan arr wah dan tidak tidur memeluknya seperti biasa. Saya peluk dan ci um anak kami. Masa itu jugalah kali pertama saya melihat ayah menangis melihat saya dan cucunya. Ayah mana yang sanggup melihat anaknya menjadi balu dan cucunya tidak mempunyai ayah.

13 tahun sudah berlalu, namun kesa akitan dan kepe edihan itu masih terasa. Buat isteri di luar sana, sayangilah suami kamu selagi dia masih ada. Jangan dia sudah dijemput Allah, barulah kita nak menyesal bagai. Via ekisah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *