Blanja Pakcik Ni Makan Nasi Tgh hari, Tak Jangka Pulak Benda Yang Pakcik Ni Buat

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Depan mata aku tengok pakcik ni dima rah tuan kedai dan diha lau. Dia cuma cakap dia lapar. Aku pun belanja pakcik ni makan

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Ad min tertarik ingin berkongsi cerita dari fb rex silver, sebab kisah ini sangat memberi impak mendalam kepada pembaca. Realiti apa yang terjadi masyarakat kini. Moga kita boleh ambik iktibar dari kisah ini. Secara fizikalnya pakcik ni pesaa kit mental.

Ak Belanja Pakcik Ini Makan Nasi, Tak Sangka Benda Itu Yg Pakcik Ni Buat

Depan mata gua dia dima rah tuan kedai dan mengha launya pergi. dia cuma ckp dia lapar. atas dasar insani gua suh dia makan n gua bayar. Dia cuma ambik nasi, sekor ikan panggang n kicap sebagai kuah beserta air kosong. di ketika sama ade pasangan muda di sebelah meja beliau menghalau seekor kucing yg datang memohon simpati dengan menye pak kucing yg xbersa lah itu.

Dengan tidak disangka pakcik td yg baru 2-3 suap memakan juadah beliau.. segera mendapatkn kucing berkenaan dan memberikan ikan panggang di pinggannya kepada kucing berkenaan. beliau hanya menghabiskn nasi dan kuah di pinggannya sambil bercakap dgn kucing td seolah melahirkn rasa simpati.

Gua melihat sambil berfikir, siapakah yg lebih gla? kenapa yg zahirnya ‘gla’ hatinya lebih mulia dr manusia yg lahirnya normal.. agak terkesima dgn adegan spontan td.. pakcik yg syurga menunggu dihujung ha yatnya lebih berbudi dr golongan manusia yg belum tentu hala tujunya.. thanks pakcik, i’ve learn something today.. Istimewanya bersedekah dengan cara memberi haiwan makan ialah ia mengajar kita mengenai ikhlas.

Ikhlas untuk memberi tanpa mengharapkan apa-apa balasan. Sebab apa, haiwan tidak berkata-kata seperti manusia. Kebiasaanya selepas makan, haiwan akan pergi begitu sahaja kan. Tiada seketul emas yang diberikan sebagai tanda terima kasih malah ucapan terima kasih juga tiada. Tetapi, tiap kali kita bagi makan, samada kepada kucing peliharaan atau bukan, kita berasa senang sahaja. Lagi mengharapkan mereka makan kenyang-kenyang dan membesar dengan sihat kan.

Begitulah memberi makan kepada haiwan mengajar erti ikhlas memberi dan bersedekah kerana haiwan memang tidak akan mampu mengucapkan terima kasih, apatah lagi membalasnya. Hanya Allah sahaja yang akan mebalasnya. Ukurannya adalah keikhlasan semasa kita memberi. Sesungguhnya, Dia menjanjikan ganjaran yang besar buat mereka yang memberi dengan ikhlas dan kerana-Nya.

Baca kisah ini, sedikit kisah yang di kongsikan Kedai kucing si comey tentang seorang lelaki memberi makanan kepada kucing jalanan, tetapi pada hari itu juga Allah bayar cash. subanaAllah. Jom kita ikuti kisah beliau.

Saya memberi makan kepada 2 anak kucing yang kelaparan. Apa yang berlaku 2 jam selepas itu memang pelik. 3.45pm : Aku berhentikan kereta. Ternampak 2 ekor anak kucing lapar. Aku keluarkan makanan kucing dari bag, terus bagi mereka makan. Tak sampai hati.. Jika Rasulullah nampak, baginda mesti sedih, sebab baginda sayang pada kucing… Niat sebab Rasulallah.

6.00 pm : Aku beli kuih. Makcik jual kuih bagi free kuih plak. Aku tak kenal pon makcik tu. Bayar seringgit tapi dapat banyak.

6.30pm : Aku order nasi goreng kampung special campur udang dan sotong. Lama tunggu sebab ramai orang. Masa nak bayar, cashier cakap FREE. Aku blurr… apasal free? Cashier cakap nasi ni tak perlu bayar… Aku terangkat kening sebab hairan, orang lain kena bayar, apasal free? Aku tak kenal pon tokey restoran ini.

Mungkin ramai ingat aku reka cerita sebab lapar Likes. Aku tak paksa korang percaya. Lepas aku kira semula, sebenarnya makanan kucing tadi tak guna duit aku pon, sebab ada sesuatu dah ganti dengan kuih free dan nasi pon free. Duit aku tak terjejas. Agak pelik, dan agak se ram juga. Apa pendapat korang? Lepas dapat nasi free, aku terus tangkap 1 keping gambar nasi dgn makanan kucing yang aku beli untuk budak-budak Meow tadi.

Pengajaran

Tips Menjemput Rezeki: Memberi Haiwan Makan. Apabila bercerita bab menjemput rezeki, perkara pertama yang muncul dalam fikiran ramai orang mungkin dari segi wang ringgit. Kadang-kala kita mudah lupa yang rezeki itu bukan hanya datang dari segi wang ringgit sahaja.

Wang ringgit itu penting untuk memenuhi keperluan seharian, samada diri sendiri atau keluarga. Kita juga digalakkan membuat pekerjaan supaya kita dapat membantu ramai orang melalui wang ringgit. Namun, rezeki-rezeki lain yang kita terima juga penting dan perlu berterima kasih.

Dikurniakan kesihatan yang baik juga rezeki, rumah dan isinya dalam keadaan yang baik juga rezeki, tenaga fizikal juga rezeki, dikurniakan anak-anak yang baik juga rezeki, hati yang tenang, kelancaran sesuatu urusan, dan banyak lagi yang boleh senaraikan. Kalau nak senaraikan semuanya sampai tahun depan pun tak habis.

Cara nak menjemput rezeki ini luas ruang lingkupnya. Ada pelbagai cara untuk kita menjemput rezeki masuk. Kerana Allah itu Maha Pemurah, Dia beri kita pelbagai pilihan untuk membuka pintu rezekiNya dan memudahkan hamba-hambaNya.

Menjemput Rezeki dengan Memberi Haiwan Makan

Hari ini kita nak cerita satu sahaja dahulu iaitu menjemput rezeki dengan memberi haiwan makan. Memberi makan haiwan ini termasuk dalam amalan bersedekah, amalan yang menambah pahala dan menambah rezeki.

Saya ingin berkongsi sedikit cerita yang dipetik daripada buku Mudahnya Menjemput Rezeki karangan Ustaz Fathuri Salehuddin. Ustaz Fathuri mengenali seorang tua yang rutinnya memberi makan kepada burung. Orang tua tersebut membina sebuah taman mini kecil yang cantik di belakang halaman rumahnya. Di taman mini tersebut, orang tua itu membina sebuah pelantar.

Pelantar tersebut dijadikan tempat meletakkan makanan untuk burung-burung. Nama orang tua tersebut ialah Imam Tajuddin atau digelar sebagai pak Imam. Pak Imam memang dah lama menjadi imam iaitu sudah berpuluh tahun. Ustaz Fathuri pernah bertanya amalan Pak Imam. kata Pak Imam tersebut “Kalau hendak rasa ikhlas bersedekah, berilah makanan kepada binatang, sebab binatang memang tidak akan mampu mengucapkan terima kasih, apatah lagi membalasnya. Hanya Allah yang akan membalasnya”..Itu lah jawapan Pak Imam.

Menurut Ustaz Fathuri, Pak Imam ini mempunyai beberapa impian..namun impiannya semuanya tercapai. Antaranya beliau mempunyai impian memiliki dan membeli rumah sendiri walaupun pendapatannya kecil. Beliau juga ingin mempunyai rumah yang dekat dengan surau. Selain itu beliau mempunyai impian supaya surau dekat dengan rumahnya cantik, selesa dan bersih. Ternyata semua impiannya ini tercapai..

Istimewanya bersedekah dengan cara memberi haiwan makan ialah ia mengajar kita mengenai ikhlas. Ikhlas untuk memberi tanpa mengharapkan apa-apa balasan. Sebab apa, haiwan tidak berkata-kata seperti manusia. Kebiasaanya selepas makan, haiwan akan pergi begitu sahaja kan. Tiada seketul emas yang diberikan sebagai tanda terima kasih malah ucapan terima kasih juga tiada.

Tetapi, tiap kali kita bagi makan, samada kepada kucing peliharaan atau bukan, kita berasa senang sahaja. Lagi mengharapkan mereka makan kenyang-kenyang dan membesar dengan sihat kan. Begitulah memberi makan kepada haiwan mengajar erti ikhlas memberi dan bersedekah kerana haiwan memang tidak akan mampu mengucapkan terima kasih, apatah lagi membalasnya. Hanya Allah sahaja yang akan mebalasnya.

Ukurannya adalah keikhlasan semasa kita memberi. Sesungguhnya, Dia menjanjikan ganjaran yang besar buat mereka yang memberi dengan ikhlas dan kerana-Nya. Beruntung kan pelihara kucing ni. Sumber : Fb Rex Silver via nangtime

Add Comment