“Dua Senduk Cuka” dan Air Panas Untuk Rendam Kaki

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Siapa yang suka berendam kaki? Mesti selesa dan boleh buatkan kaki jadi rilek. Selain itu, berendam kaki juga terbukti memang bagus buat kesihatan. Tapi mesti anda tidak tahu, kalau di dalam air rendaman kaki ditambah sedikit cuka (lebih kurang 2 senduk), kegunaannya jadi lebih hebat lagi! Tak percaya? Baca sampai habis!

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Cuka itu bahan yang tidak pernah lepas dari kehidupan kita. Tapi tahu tak ia juga banyak kegunaan lain yang bermanfaat yang kita tidak sedar?

1. Membantu tidur nyenyak

Kalau kamu berendam selama setengah jam dengan air cuka, boleh membantu saraf-saraf kamu jadi lebih kurang tekanan dan selesa! Tentu sahaja kalau kamu melakukan hal ini dengan berkala, kamu punya tidur yang lebih berkualiti.

2. Menghilangkan Kepenatan

Cuka putih itu juga boleh melancarkan peredaran darah dan membantu tubuh yang penat agar peredaran oksigen juga lebih lancar dan tubuh terasa lebih ringan. Jadi, energi dan semangat kamu boleh kembali lagi!

3. Membersihkan Tok sin Di Dalam Badan

Dibahagian kaki ada banyak zon refleksi yang sangat hebat. Cuka boleh menembusi kulit kaki dan meningkatkan peredaran darah, meningkatkan fungsi organ tubuh, membuang kotoran dan boleh membantu mengurangkan kesa kitan kepada penya kit kronik.

4. Melembabkan Kulit

Kulit kaki yang kering dan pecah-pecah boleh disembuhkan dengan berendam air cuka selama 1 minggu. Bukan itu sahaja, tapi kulit kaku juga jadi lebih mulus dan lembab!

5. Mencegah Kerosakan Kuku

Banyak penya kit kuku yang boleh berlaku disebabkan oleh jang kitan bakte ria, dengan rutin merendam kaki di air cuka selama 30 minit sehari juga boleh mence gah penya kit kuku.

6. Meredakan Tekanan Pada Kaki Yang Suka Pakai Tumit Tinggi

Kalau kamu berendam air cuka secara rutin, itu boleh membuat otot kakimu lebih santai setelah mengenakan kasut tumit tinggi dan boleh mengurangi tekanan kepada kaki juga.

Selain air cuka, kamu boleh menambahkan halia juga.

Halia punya khasiat menghangatkan tubuh, jadi kalau kamu berendam dengan air halia, itu boleh memperbaiki peredaran darah dan metabolisme. Tangan dan kaki akan lebih panas dan tidak kerap kebas jika selalu dilakukan aktiviti ini.

Caranya:

Ambil 15-30 gram halia (sekitar setengah ukuran sedang), hiris kecil-kecil kemudian masukkan ke dalam air dan masak air lebih kurang 10 minit.

Setelah masak, tuang semua air halia ke dalam besen dan tambahkan air dingin sampai air rendaman lebih kurang 40 darjah celcius yang masih boleh diterima kaki. Kamu juga boleh sambil menggosok kaki ketika merendam.

Sumber: Petua Ibu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *