Khasiat Daun Ketumpang Air Selain Dari Sedap Buat Ulam Dapat Merawat Kayap Dan Gout

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Ketumpang air atau sirih cina merupakan tanaman herba kaya khasiat. Namun, ramai beranggapan tanaman ini adalah rumpai liar kerana ia tumbuh di celah-celah tanaman lain.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Hakikatnya, tanaman herba ini mempunyia kandungan asid amino, lysine, leucine dan isoleucine yang tinggin dan pelbagai lagi. Antara penyakit yang berupaya di rawat dengan menjadikan ketumpang air ini sebagai ramuan adalah seperti:

Merawat Gout

Penawar sa kit sendi dan perut

Jus perahannya mampu mengelakkan jang kitan pada mata

Mengubati dan meredakan cirit-birit

Meredakan batuk

Meredakan Demam (Ramas Dengan Sedikit air dan sapukan dikepala)

Merawat Buasir

Melegakan selsema

Merawat jang kitan pada pundi kencing

 Merawat Kayap

Alternatif kepada ubatan d4rah tinggi

Merawat kencing manis

Cara penggunaan untuk merawat sa kit kepala ketika demam

Sediakan 15 helai daun ketumpang air dan dicuci bersih. Kemudian tumbuk sehingga lumat. Tempelkan ramuan tersebut pada bahagian dahi pengidap.

Cara lain adalah dengan merebus 2 pohon ketumpang air yang telah di bersihkan Bersama 300ml air. Saiz pokok yang sesuai antara 7-10cm tinggi. Apabila air rebusan tersisa 1 gelas, tutup api dan biarkan ia dingin seketika sebelum ditapis dan minum. Amalakan minuman ini sehari 2 kali sehingga pulih.

Merawat bisul, jerawat dan iritasi kulit

Sedaiakan 2 rumpun pokok ketmpang air berukuran antara 7-10 cm tinggi dan dicuci bersih. Rebus dengan 300ml air sehingga tersisa 1 gelas. Minum air rebusa ketika hangat dan amalkan 2 kali sehari dalam dos yang sama setiap hari.

Sa kit perut

Sediakan beberapa rumpun pokok ketumpang dan dicuci bersih. Kemudian tumbukkan sehingga lumat dan sediakan sehelai kain untuk perahan. Minum air perahan tersebut

Mengubati lu ka bakar atau mele cur

Sediakan beberapa rumpun pokok secukupnya bergantung kepada keperluan saiz luka. Bersihkan dan tumbuk sehingga lumat. Tempelkan bahan yang telah dilumatkan tadi pada permukaan lu ka dan tutup dengan kain. Biarkan tempelan luka sepenuhnya. Dan ulang beberapa kali sehingga lu ka betul-betul baik

Merawat buah pinggang

Sedaiakan 2 rumpun pokok ketmpang air berukuran antara 7-10 cm tinggi dan dicuci bersih. Rebus dengan 300ml air sehingga tersisa 1 gelas. Minum air rebusa ketika hangat dan amalkan 2 kali sehari dalam dos yang sama setiap hari. Buat ramuan baru setiap kali melakukan pengobatan.

Selain itu juga, anda boleh hasilkan beberapa resepi menarik untuk mendapatkan khasiat baik dari daun ketumpang air seperti tumis air, goreng belacan. Rasanya enak seperti kangkung. Atau jadikan ia sebagai ulam. Jadi, lepas ni kalau naampak tanaman ini tumbuh liar di dalam pasu atau batas tanaman, jangan di buang. Sebaiknya, tanam tanaman ini kerana ia amat mudah untuk dibiakkan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *